Speakerii Statelor Baltice şi Nordice: integrarea europeană înseamnă o viaţă mai bună pentru cetăţeni

(The Epoch Times)

Speakerii Statelor Baltice şi Nordice (NB-8) îndeamnă mediul academic, tinerii şi societatea civilă să se implice mai activ în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova. Mesajul a fost adresat astăzi în cadrul unei întâlniri pe care au avut-o preşedinţii de Parlamente din Statele Baltice şi Nordice cu studenţii de la Universitatea de Stat din Moldova, a relatat pentru Moldpres Direcţia comunicare şi relaţii publice a Legislativului.

Speakerii NB-8 le-au explicat tinerilor că integrarea europeană înseamnă o viaţă mai bună pentru cetăţeni, stat de drept, valori europene şi stabilitate, iar în realizarea acestui obiectiv trebuie să fie implicaţi toţi cetăţenii. Totodată, oficialii au reiterat sprijinul de care beneficiază Republica Moldova din partea Statelor Nordice şi Baltice în realizarea acestui obiectiv şi disponibilitatea acestor ţări pentru transfer de experienţă şi bune practici.

„Republica Moldova este o ţară norocoasă pentru că beneficiază de susţinerea atât a Statelor Nordice, cât şi a Statelor Baltice, dar noi avem responsabilitatea de a ne face temele pentru acasă, conform angajamentelor de dezvoltare şi avem voinţă politică pentru realizarea acestui deziderat. Obiectivul nostru este să devenim membru cu drepturi depline al UE, după ce, pe 27 iunie, vom semna Acordul de Asociere”, a precizat Igor Corman.

Preşedinţii de Parlamente din Estonia, Letonia, Lituania, Suedia, Finlanda, Danemarca şi Norvegia le-au vorbit studenţilor despre modul în care au resimţit cetăţenii din aceste ţari creşterea nivelului de trai după integrarea europeană. De asemenea, speakerii i-au îndemnat pe studenţi să profite de beneficiile pe care le oferă integrarea europeană în domeniul educaţiei prin bursele şi programele de cercetare, studiile în cadrul programelor de mobilitate academică în diferite state europene. Studenţii au fost îndemnaţi să utilizeze aceste oportunităţi pentru a creşte profesional, iar ulterior a investi potenţialul lor intelectual în ţară, deoarece Republica Moldova are nevoie de cetăţeni educaţi, care să ia decizii corecte şi chibzuite.

Rectorul USM Gheorghe Ciocanu a subliniat că mediul academic va continua să promoveze valorile europene în societate, iar Universitatea de Stat din Moldova are deja stabilite proiecte de mobilitate academică cu mai multe instituţii de învăţământ din Europa.

Studenţii au adresat o serie de întrebări cu referire la armonizarea cadrului legislativ naţional la standardele europene, implementarea agendei europene a Republicii Moldova, cooperarea instituţiilor legislative şi guvernamentale în statele Nordice şi Baltice, asistenţa partenerilor de dezvoltare, evoluţiile din regiune, alte subiecte de interes.

Această întâlnire încheie programul Summitului Speakerilor Statelor Baltice şi Nordice (NB-8), care a avut loc în premieră la Chişinău, în perioada 12-14 mai 2014, la iniţiativa Preşedintelui Parlamentului Igor Corman.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe