Spania redescoperă bibliotecile, pe fondul crizei economice

Deşi bibliotecile din Spania riscă să fie din ce în ce mai afectate de reducerile de cheltuieli pe fondul încercărilor de a pune capăt crizei financiare, dorinţa spaniolilor loviţi de recesiune de a apela la biblioteci pare în plină expansiune, relatează The Independent.
(photos.com)
Epoch Times România
18.07.2013

Deşi bibliotecile din Spania riscă să fie din ce în ce mai afectate de reducerile de cheltuieli pe fondul încercărilor de a pune capăt crizei financiare, dorinţa spaniolilor loviţi de recesiune de a apela la biblioteci pare în plină expansiune, relatează The Independent.

Spre exemplu, în Andaluzia, numărul celor care împrumută cărţi de la bibliotecă a crescut cu 50,6% de la momentul debutului problemelor economice ale Spaniei în 2008. În unele cazuri extreme, cum ar fi cazul bibliotecilor din Sevilla, numărul celor care împrumută cărţi a crescut cu 150%.

În fiecare seară, în inima suburbiei muncitoreşti Zaidín din Granada, localnicii intră în biblioteca de cartier din Plaza de las Palomas cu mai multe cărţi, fie sub braţ, fie într-o pungă de cumpărături, şi ies, câteva momente mai târziu, cu un alt lot. Situaţia nu pare cu nimic neobişnuită cu excepţia faptului că biblioteca a fost oficial închisă în urmă cu doi ani, nu are angajaţi şi funcţionează la lumina lumânărilor, deoarece curentul este tăiat.

'Suntem într-un moment critic', explică Celia Calvo, unul dintre cei câţiva zeci de voluntari, ale cărei multiple activităţi din bibliotecă - de la listarea miilor de cărţi donate şi organizarea de evenimente culturale şi proteste la înregistrarea împrumuturilor şi returnărilor - au devenit aproape automate.

Potrivit lui Cavos, într-un context în care supravieţuirea bibliotecii din Las Palomas este pe muchie de cuţit, iar reducerile guvernamentale drastice au făcut ca bugetele a zeci de biblioteci publice să fie reduse cu 60% sau mai mult, rezistenţa adânc înrădăcinată a Spaniei faţă de cititul din plăcere pare să fi dispărut. În 2003, Spania a fost unul dintre cele trei state UE (alături de Portugalia şi Grecia) cu cel mai mic număr mediu de persoane care citesc constant, în condiţiile în care doar 47% dintre spanioli (comparativ cu 70% în Scandinavia şi Marea Britanie) au declarat că citesc cel puţin o carte pe an. În prezent însă, această cifră a crescut la aproape 60 de procente, notează The Independent

'În primul rând, avem mai mulţi (cititori) bărbaţi', explică Roberta Megias Alcalde, bibliotecara din satul La Zubia, din apropiere de Granada. 'Dacă înainte erau în principal gospodinele cele care veneau pentru a împrumuta romane, acum şomajul este mai mare şi toţi membrii familiei împrumută cărţi', adaugă ea. De asemenea, ea şi alţi bibliotecari susţin că, în urma recesiunii, s-a constatat o creştere a numărului de persoane fără adăpost în biblioteci, 'mulţi pentru a citi, dar unii şi pentru a se spăla', după cum mărturiseşte Alcalde. De altfel, biblioteca în care lucrează s-a confruntat cu reduceri drastice de personal, iar din ianuarie Alcade a rămas singurul angajat.

În ceea ce priveşte biblioteca din Las Palomas, aceasta a fost închisă de primăria din Granada fără niciun avertisment prealabil în august 2011, pe motiv că o bibliotecă nouă a fost construită la marginea suburbiei Zaidín. Cu toate acestea, un grup pentru susţinerea bibliotecii a redeschis instituţia pe cont propriu în luna decembrie a anului trecut, iar improvizaţia şi bunăvoinţa au înlocuit fondurile publice. De atunci, 8.000 de cărţi au fost donate de către familiile locale, iar şcolile din apropiere au donat rafturi şi mobilă.

În afara bibliotecilor, preferinţa din ce în ce mai accentuată a spaniolilor pentru citit s-a făcut resimţită şi în librării. Astfel, deşi a existat o scădere de 40% a vânzărilor la cărţi din 2008, recent, la Târgul de carte de la Madrid, s-a constatat o creştere neaşteptată, de 9,8%, a vânzărilor. De asemenea, în condiţiile în care cererea pentru cărţi creşte, iar fondurile publice se diminuează, bibliotecile cu 'finanţare mixtă' au început să apară din ce în mai frecvent în Spania.

Spre exemplu, în Guadalajara, localnicii finanţează bugetul de carte al bibliotecii (care a scăzut de la 150.000 de euro la 0 euro în 2012), iar în Barcelona, la Biblioteca Josep Pons, voluntarii asigură zi de zi buna funcţionare a acesteia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor