Spania: Rajoy începe să pună căluş presei
alte articole
După scandalul despre presupusa finanţare ilegală a partidelor politice, primul-ministru a rupt tradiţia potrivit căreia reporterii sunt cei care decid cine va pune întrebarea şi pe ce temă. Uniunea Jurnaliştilor solicită "Respectarea drepturilor constituţionale ale libertăţii de exprimare şi de informare".
În Madrid dispreţul faţă de presă face să tremure Palatul Moncloa. Premierul spaniol, Mariano Rajoy, a mai făcut încă un pas: în primul rând s-a ascuns în spatele unui ecran cu plasmă pentru a explica acuzaţiile privind presupusa finanţare ilegală a Partidului Poporului – investigaţie care este încă în curs de desfăşurare. Apoi a rupt tradiţia potrivit căreia jurnaliştii sunt cei care decid cine va pune întrebarea şi despre ce chestiune - la conferinţele de presă premierul primeşte două întrebări de la presă.
În luna iulie, tocmai când ziarul El Mundo a publicat originalele referitoare la aşa numita contabilitate dublă a partidului, semnată de fostul trezorier Luis Barcenas, Rajoy a sărit ordinea stabilită şi a dat cuvântul unui singur reporter de la ziarul ABC, ziar apropiat de partid.
Acum, acest mod de acţiune s-a transformat în normă: tocmai atunci când a sosit vestea zilei (pe 14 decembrie) că a fost stabilită data referendumul privind independenţa Cataloniei, şeful relaţiilor guvernamentale, Carmen Martínez Castro, i-a anunţat pe jurnaliştii prezenţi la conferinţa de presă comună cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, că de acum înainte cei de la putere vor fi cei care aleg cine va pune întrebările, nu jurnaliştii. Şi aşa s-a pus punct celor 10 ani de acorduri anterioare.
Potrivit reporterului de La Sexta, Cristina Pardo, guvernul a rupt "pactul oficial cu presa" şi a decis cine ar trebui să ia cuvântul: Telecinco, Antena 3 şi Abc.
În sala de presă tensiunea a crescut până la stele: toţi jurnaliştii prezenţi la conferinţă, în semn de protest, au ridicat mâinile. Dar preşedintele Rajoy a dat cuvântul doar celor numiţi de către doamna Castro. Deci, la întrebarea jurnalistului de la ABC, prim-ministrul spaniol nici măcar nu a pretins o surpriză şi, după ce a deschis o foaie a citit liniştit răspunsul. Cum se zice, la întrebarea pregătită se dă un răspuns pregătit.
Măsura a stârnit indignarea presei. Reţeaua a fost luată cu asalt de comentariile jurnaliştilor în direct: un atac la libertatea de exprimare, cenzură şi lipsă de transparenţă a Executivului conservator, au fost unele dintre cele mai „uşoare” critici care au vizat această nouă decizie.
"O conferinţă de presă cu întrebările pe care le vrea Rajoy este propagandă", a scris pe Twitter José Luis Sastre de la Ser.
"S-a terminat cea mai ruşinoasă şi dezgustătoare conferinţă de presă din vremurile recente. Felicitări Secretariatul de Stat pentru comunicare", a adăugat Cristina Pardo.
Câteva ore mai târziu, vice-preşedintele guvernului, Soraya Sáenz de Santamaría, a fost nevoită să dea un răspuns multor jurnalişti care au cerut o explicaţie.
"Vechiul sistem a fost susţinut doar de unii jurnalişti, în timp ce alţii au preferat unul nou", a precizat ea laconic, justificând decizia şi asigurându-se că "în niciun caz nu se pune în discuţie libertatea de informare".
Explicaţia ei nu a fost apreciată nici de APM (Asociaţia Presei din Madrid) şi nici de FESP (Federaţia sindicatelor de jurnalişti), care au publicat mesaje dure imediat după acest comunicat. APM a cerut Executivului să "respecte drepturile constituţionale ale libertăţii de exprimare şi de informare".
"Conferinţele de presă sunt instrumente fundamentale şi absolut necesare care asigură exercitarea prin informaţii a controlului cetăţenilor asupra guvernanţilor", a declarat asociaţia, care a negat orice formă de consultare prealabilă cu biroul de presă al Moncloa.