Toţi spaniolii ar trebui să decidă asupra referendumului de independenţă catalan (ministru britanic)

Ministrul de stat pentru Scoţia al guvernului britanic, Alistair Carmichael, a declarat că nu se poate compara cazul scoţian cu cel catalan, din cauza diferenţelor dintre Constituţia britanică şi cea spaniolă, notează joi ziarul La Vanguardia.
Ministrul de stat pentru Scoţia al guvernului britanic, Alistair Carmichael (Dan Kitwood / Getty Images)
Epoch Times România
21.11.2013

Ministrul de stat pentru Scoţia al guvernului britanic, Alistair Carmichael, a declarat că nu se poate compara cazul scoţian cu cel catalan, din cauza diferenţelor dintre Constituţia britanică şi cea spaniolă, notează joi ziarul La Vanguardia.

În timp ce în Marea Britanie dezbaterea privind independenţa Scoţiei "este un aspect asupra căruia trebuie să decidă scoţienii înşişi", în Spania, spune el, decizia trebuie să fie luată la nivelul întregului stat, şi nu doar de catalani.

La o întâlnire cu corespondenţii străini în Parlamentul din Londra, unde a fost întrebat dacă există convorbiri între Generalitat de Catalunya (guvernul autonom al provinciei) şi guvernul britanic privind aplicarea modelul referendumului scoţian, Alistair Carmichael a negat astfel de discuţii, spunând că se aşteaptă doar la "convorbiri pe această temă cu guvernul central de la Madrid, nu la nivel de provincie autonomă".

Ministrul pentru Scoţia al guvernului conservator al lui David Cameron i-a acuzat pe promotorii independenţei scoţiene şi pe ministrul principal al Scoţiei, Alex Salmond, că "vor să se separe de Marea Britanie, dar să continue să beneficieze de avantajele pe care le oferă Regatul Unit, precum lira sterlină sau pensiile".

Alistair Carmichael, care ocupă acest post de şase săptămâni, s-a referit la studiul publicat de Institutul Studiilor Fiscale, în care se arată că o Scoţie independentă ar fi afectată "de un deficit economic important", care ar condamna-o la o reformă fiscală drastică. Potrivit organismului, sectorul public scoţian ar înregistra un deficit de peste 100% al PIB în 2030. El a spus totuşi ar fi o oportunitate pentru ca noua ţară să-şi creeze un sistem fiscal, mai eficient decât cel pe care îl are în prezent Marea Britanie.

Reprezentantul relaţiilor bilaterale dintre Londra şi Edimburg a amintit că "niciun guvern nu poate refuza acordarea de mai multe puteri acelor regiuni care le solicită", dar a negat că va negocia o autoguvernare mai amplă pentru Scoţia cu guvernul lui Salmond, favorabil secesiunii.

Referitor la intrarea unei Scoţii independente în Uniunea Europeană, Carmichael a spus că 'dacă vrea să fie membră a UE, va trebui să facă cerere ca orice alt stat' şi a amintit de alte cazuri similare, precum cel al Cataloniei.

Cu 11 luni înainte de referendumul pentru independenţa Scoţiei, sondajele arată un procent înalt de indecişi, circa 20%, motiv pentru care el a spus că 'totul se poate schimba' şi că rezultatul consultării nu este închis nici pentru apărătorii, nici pentru detractorii independenţei.

Carmichael a respins propunerea pe care a lansat-o în urmă cu câteva zile premierul scoţian Salmond privind realizarea unei dezbateri televizate asupra independenţei Scoţiei. "Este o prostie", a tranşat el.

Alistair Carmichael, principalul promotor al campaniei britanice împotriva referendumului scoţian din 18 septembrie 2014, a lansat un apel la menţinerea Scoţiei în Regatul Unit pentru crearea mai multor oportunităţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor