Spania: Proteste împotriva austerităţii şi a legii securităţii publice


Mii de oameni au protestat sâmbătă, 20 decembrie 2014, în mai multe oraşe ale Spaniei împotriva noii legi a securităţii. Iar duminică a avut loc un alt protest în Madrid din partea angajaţilor din sectorul sănătăţii împotriva măsurilor de austeritate.
Mii de oameni au protestat sâmbătă, 20 decembrie 2014, în mai multe oraşe ale Spaniei împotriva noii legi a securităţii. Iar duminică a avut loc un alt protest în Madrid din partea angajaţilor din sectorul sănătăţii împotriva măsurilor de austeritate. (Captură Foto)

În weekend, cetăţenii spanioli din mai multe oraşe au decis să iasă pe străzi pentru a protesta fie împotriva măsurilor de austeritate care lovesc puternic sectorul de sănătate, fie împotriva unei noi legi a securităţii, catalogată de manifestanţi ca fiind o încercare a guvernului de a suprima protestele antiguvernamentale.

Mii de angajaţi medicali au mărşăluit duminică pe străzile Madridului pentru a-şi manifesta nemulţumirea faţă de reducerile impuse în sectorul sănătăţii atât de guvernul actual cât şi de cele anterioare.

Manifestanţii au susţinut că măsurile de austeritate pun în pericol vieţile pacienţilor.

Economia spaniolă, cea de-a 4-a economie din zona euro formată din 18 naţiuni, suferă după prăbuşirea sectorului proprietăţilor imobiliare, care a devastat nu doar băncile ci şi numeroase familii.

Lovită de criza financiara globală, economia spaniolă a căzut în recesiune în cea de-a doua jumătate a anului 2008, dispărând milioane de locuri de muncă.

Sectorul spaniol al sănătăţii a fost lovit foarte puternic de măsurile de austeritate introduse de guvernul de dreapta al premierului Mariano Rajoy. Aceste măsuri urmăresc să reducă deficitul fiscal al ţării la niveluri mai controlabile.

Ţara se luptă să facă faţă celei mai grave crize economice naţionale de la cel de-al Doilea Război Mondial. În anii recenţi, guvernul a crescut taxele, a îngheţat salariile publice şi a limitat cheltuielile asupra unor servicii precum educaţie şi sănătate.

În plus, de la căderea economiei naţionale în recesiune, Spania a fost lovită şi de un val de manifestaţii anti-austeritate şi greve de amploare.

Dar, acest val de proteste nu se limitează doar la angajaţii medicali. Sâmbătă, mii de spanioli au protestat în peste 30 de oraşe din ţară împotriva unei noi legi care aplica amenzi usturătoare pentru ofense precum arderea steagului naţional sau manifestaţii în faţa Parlamentului sau a unor puncte şi instituţii strategice.

Legea securităţii publice, care a fost aprobată în urmă cu câteva zile în Parlament, a fost puternic criticată de partidele de opoziţie şi grupurile pentru drepturile omului, care au declarat că aceasta nu este decât o tentativă din partea guvernului conservator de a suprima protestele faţă de modul în care statul spaniol a abordat criza financiară a ţării.

Noua lege permite aplicarea de amenzi de până la 30.000 de euro pentru publicarea de fotografii cu ofiţeri de poliţie considerate că ar pune în pericol viaţa acestora sau că ar submina operaţiunile în care sunt implicaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe