Spania: Protest împotriva unei legi Mordaza care prevede amenzi uriaşe pentru demonstraţii

Proteste în Spania împotriva legilor Big Brother - care se numesc Legea Mordaza, 14 februarie 2015.
Proteste în Spania împotriva legilor Big Brother - care se numesc Legea Mordaza, 14 februarie 2015. (JAVIER SORIANO/AFP/Getty Images)

Mii de spanioli au participat la un protest împotriva unei noi legi de "securitate". Legea pedepseşte dur, printre altele, arderea steagului naţional şi fotografierea poliţiştilor.

Legea, numită Mordaza, aşteaptă momentan aprobarea în Senat, fiind considerată de mulţi o încercare a establishmentului de a distruge mişcările de protest iscate de criza economică.

Activiştii şi apărătorii drepturilor civile critică noua lege spunând că dă puteri prea mari poliţiei. Legea prevede că orice protest situat în afara clădirilor guvernamentale cheie - de exemplu a Parlamentului, poate fi pedepsită cu amenzi de până la 600.000 de euro.

Un sondaj recent a estimat că numai 7% dintre spanioli sunt în favoarea noii legi, lucru care a slăbit dorinţa clasei politice de a aproba legea, având în vedere că Spania va ţine alegeri anul acesta. Acum, majoritatea partidelor promit că vor respinge legea dacă ajung la putere.

Cu toate acestea Partidul Popular este hotărât să treacă legea, cu toate criticile aduse de societatea civilă şi organizaţiile internaţionale, care monitorizează libertăţile civile.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.