Spania ar putea fi teatru al violenţelor datorită dorinţei catalanilor de a fi independenţi

Ministrul spaniol de Interne, Jorge Fernandez Diaz
Ministrul spaniol de Interne, Jorge Fernandez Diaz (Carlos Alvarez / Getty Images)

Ministrul spaniol de interne Jorge Fernandez Diaz a avertizat într-un interviu publicat duminică că există un risc real ca presiunile guvernului catalan pentru independenţă să degenereze în violenţe.

“Un proces cu aceste caracteristici, prin însăşi natura sa, generează radicalism. Şi radicalismul, prin natura sa, este în totalitate negativ”, a declarat Jorge Fernandez Diaz pentru ziarul conservator ABC.

“Cred că este un risc real. Noi trebuie să fim vigilenţi, în special împotriva celor care, prin iniţiativele lor politice, generează această radicalizare care va duce probabil la frustrare. Combinarea radicalizării şi frustrării este foarte periculoasă.”

Şeful guvernului catalan, Artur Mas, a promis că va intensifica eforturile sale pentru separare după un referendum simbolic pentru independenţă desfăşurat în 9 noiembrie 2014.

Guvernul catalan a declarat că 2,3 milioane de oameni, dintr-un total de 7,5 milioane din întreaga regiune, au venit la vot, proces electoral care şi-a pierdut forţa legală după contestaţiile înaintate la tribunal de către autorităţile din Madrid.

Într-unul dintre puţinele incidente relatate, poliţia a arestat cinci oameni pentru distrugerea unor urne de votare şi cauzarea unor daune nespecificate, după ce au năvălit într-o secţie de poliţie în districtul nordic Girona.

Mas a declarat că referendumul a fost un succes total, însă premierul spaniol Mariano Rajoy l-a descris ca fiind un eşec profund din moment ce “2 din 3 catalani nu au acordat atenţie [votului].”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe