Spania: A trecut un an de la tragicul accident de tren de la Santiago de Compostela
alte articole
Spania comemorează joi un an de la tragicul accident de tren petrecut în apropiere de Santiago de Compostela, unde şi-au pierdut viaţa 79 de persoane. A fost cel mai grav accident feroviar din Spania din ultimii 40 de ani, iar acum, familiile celor decedaţi şi victimele care au supravieţuit accidentului susţin că drama ar fi putut fi evitată şi că nu trebuie tras la răspundere doar mecanicul trenului, relatează portalul de ştiri al radioteleviziunii spaniole.
Asociaţiile victimelor accidentului de tren care a deraiat în 24 iulie 2013 şi în urma căruia şi-au pierdut viaţa 79 de persoane şi au fost rănite peste 150 susţin că tragedia ar fi putut fi evitată şi că greşeala mecanicului de tren a fost ultima parte dintr-un întreg lanţ de erori de securitate de care sunt responsabile alte persoane. La un an de la accident, cercetările continuă într-un tribunal din Santiago de Compostela.
Cu două minute înainte de tragedie (deraierea a avut loc la ora locală 20,41 în seara zilei de 24 iulie 2013), a sunat telefonul mobil al mecanicului José Garzón, care era atenţionat să intre pe o anumită cale ferată. Însă pe durata apelului, care a durat numai două minute, mecanicul s-a dezorientat şi la intrarea într-o curbă la care trenul nu trebuia să aibă mai mult de 80 de kilometri la oră, trenul şi-a menţinut viteza de 179 de kilometri la oră. La doar patru kilometri de staţia de tren din Santiago de Compostela, trenul a deraiat şi tragedia nu a mai putut fi evitată.
Bilanţul final al celor 79 de morţi nu a putut fi încheiat decât la câteva zile după accident, şi nici atunci, unele familii nu şi-au putut identifica rudele. Singurul raport definitiv asupra accidentului a fost cel prezentat de Comisia pentru cercetarea accidentelor de tren, din cadrul Ministerului spaniol al Dezvoltării, care a indicat că viteza excesivă a provocat deraierea, precum şi dezorientarea mecanicului care a răspuns la telefonul mobil pentru indicaţii. Mecanicul este cercetat în libertate pentru omucidere prin imprudenţă, însă instanţa consideră că acesta nu poate suporta singur consecinţele, întrucât pe calea ferată trebuia să existe măsuri de siguranţă care să diminueze efectele unei posibile greşeli omeneşti.
Regii Spaniei vor fi joi alături de victimele accidentului de tren de la Santiago de Compostela, la comemorarea unui an de la tragedie. La acea vreme, regele Felipe al VI-lea şi regina Letizia, care erau prinţi moştenitori de Asturias, au mers la Santiago de Compostela imediat după accident, la spitalele unde erau îngrijite victimele şi la locul accidentului, şi le-au promis localnicilor din Angrois (localitatea în apropierea căreia s-a petrecut deraierea) că se vor întoarce.
Platforma victimelor Alvia, care reuneşte victimele accidentului de tren din urmă cu aproape un an, a menţionat anterior că nu vrea ca la comemorare să vină niciun politician, şi în special niciunul de la cele două partide mari din Spania - PP şi PSOE - întrucât acestea au refuzat să formeze o comisie parlamentară care să cerceteze cauzele şi circumstanţele accidentului.
Potrivit reprezentanţilor Platformei, joi va avea loc o slujbă la catedrala de la Santiago de Compostela şi o altă în Angrois, la care se va dezveli o placă de comemorare nu numai în onoarea victimelor, ci şi spre lauda angajaţilor serviciilor de urgenţă şi a tuturor persoanelor care au ajutat victimele în primele clipe după accident.
Comemorarea accidentului are loc şi în preajma sărbătorii apostolului Iacob, sfântul patron al Spaniei. În 25 iulie are loc tradiţionala depunere a unei coroane de flori, de către regii Spaniei, la Catedrala din Santiago de Compostela, capitala Galiciei - o ceremonie care este respectată încă din 1643.