Şpaga ca sport naţional. "Situaţia din Poliţia Română e dezastruoasă!" - Semnalul de alarmă tras din interior
alte articole

Radu Duţu - poliţistul de proximitate care a intrat în centrul atenţiei publice după ce a strâns semnaturi pentru "Fără penali în funcţii publice", fapt care i-a adus probleme la serviciu - a tras un semnal de alarmă, într-un interviu acordat Epoch Times, după studiul Transparency International care a relevat că Poliţia din România ocupă locul doi în UE privind mita şi corupţia în percepţia oamenilor.
"Deloc surprinzător, vedem că Poliţia Română ocupă un loc fruntaş în sondajul realizat de cunoscutul ONG anticorupţie - Transparency International, la nivelul ţărilor din Uniunea Europeană. Noroc cu Bulgaria care ne ia faţa întotdeauna la astfel de recorduri negative, dar chiar şi aşa, privind obiectiv lucrurile, situaţia Poliţiei Române este dezastruoasă, fiindcă 7% dintre cei care au răspuns sondajului au declarat că au dat mită poliţiştilor, un procent mai mare decât dublul mediei europene de 3%", a declarat Radu Duţu.
Poliţistul a făcut un top al structurilor de poliţie care, în opinia sa, sunt cele mai vulnerabile la primirea de mită:
- poliţia rutieră;
- serviciile care eliberează permise de conducere;
- subunităţile de poliţie din zonele rurale care sunt puncte de tranzit pentru transport de mărfuri sau material lemnos ori din zonele unde se săvârşesc frecvent infracţiuni silvice sau de braconaj;
- serviciile de poliţie economică;
- serviciile de poliţie care eliberează avize pentru portul de armament.
"Ar mai fi şi altele, dar aş include în acest top şi conducerea instituţiei din anumite unităţi de poliţie din ţară. Ne amintim de tristul caz de înaltă corupţie privind fostul adjunct al Poliţiei Capitalei Roberto Ababei, condamnat definitiv la pedeapsa de trei ani cu executare.
Un alt caz care ridică semne de întrebare este cel al comisarului-şef Cristian Ghica, care, anul acesta, a fost îndepărtat de la conducerea Serviciului de Poliţie pentru Centrul Vechi. Din ce am citit pe pagina de Facebook a dumnealui, i s-a găsit nod în papură de către actualul desemnat (o titulatură penibilă, din punctul meu de vedere) la conducerea Poliţiei Capitalei - Bogdan Berechet şi de către şeful Poliţiei Sectorului 3 - Gabriel Şchiopu, împuternicit şi dumnealui pe funcţie, cum altfel? A fost cercetat disciplinar şi destituit din funcţie. Domnul Ghica, din ce îmi amintesc, spune că presiunile asupra sa au început după ce poliţiştii din subordinea sa au sancţionat nişte proprietari de cluburi cu legături politice", a declarat Radu Duţu.
Poliţistul a afirmat că, în august 2019, timp de o lună, a fost detaşat la SPCV, condus pe atunci de Cristian Ghica, pe care, tot atunci, l-a şi cunoscut.
"Mi-a lăsat o impresie foarte bună, vorbeşte mai frumos şi cizelat decât cei mai mulţi dintre şefii pe care i-am cunoscut în această instituţie. Încă de pe atunci, domnul Ghica ne cerea să facem controale la cluburile şi restaurantele din Centrul Vechi şi să aplicăm sancţiuni, acolo unde se impune. Acum, vin şi vă întreb, credeţi că domnul Cristian Ghica a minţit pe pagina sa de Facebook, când a lansat aceste acuzaţii în legătură cu patronii de cluburi şi cei doi şefi din cadrul Poliţiei Capitalei? Eu cred că nu! În acelaşi registru, anul trecut, fostul şef al Poliţiei Române Liviu Vasilescu se întâlnea pe ascuns cu membrii Clanului Duduianu. Evident, după acest episod a fost nevoit să-şi dea demisia, la presiunea publică. Atunci am aflat de pe pagina oficială a Poliţiei Române că a demisionat de pe cea mai înaltă funcţie 'singurul profesionist din instituţie'. Nu spun că acolo a fost sigur un act de corupţie, deşi percepţia publică aşa s-a format, dar astfel de acţiuni sunt nefireşti. Nu exista absolut nicio justificare pentru acea negociere a legii. Acei domni, chiar şi având reputaţie de interlopi, trebuiau trataţi în mod egal cu ceilalţi cetăţeni de către instituţie", a precizat Radu Duţu.
Potrivit omului legii, prin astfel de fapte, se lasă impresia că instituţia e vulnerabilă în faţa clanurilor interlope, că există o cârdăşie cu aceşti oameni şi că există cetăţeni speciali şi cetăţeni de mâna a doua sau chiar a treia, iar asta scade enorm încrederea cetăţenilor în instituţie.
"În prezent, 'singurul profesionist din Poliţia Română' ocupă funcţia de şef (împuternicit, cum altfel?) al Direcţiei Generale Anticorupţie. Ce drăguţ! Omul potrivit la locul potrivit, nu? Nu, în niciun caz! E exact invers. Practic, acest om a fost premiat, nu sancţionat drastic. Eu mă aşteptam să fie destituit din Poliţie după acel episod care a deschis un lung şir de nemulţumiri ale cetăţenilor faţă de instituţie, şir care, din păcate, este continuat şi astăzi, la fiecare incident neplăcut care implică poliţişti, fiindcă nimic nu s-a schimbat de atunci. Din nefericire, de fiecare dată, presiunea publică este resimţită din plin de către poliţiştii în uniformă prezenţi în stradă, fie că sunt buni sau răi, ei fiind cei mai la îndemână pentru cetăţeni, dar mai niciodată de către cei care păstoresc Poliţia Română din funcţiile de înaltă responsabilitate care le-au fost atribuite, iar aici, societatea trebuie neapărat să schimbe abordarea, fiindcă, după fiecare incident negativ, nemulţumirile trebuie îndreptate către adevăraţii vinovaţi - cei care conduc instituţia", a punctat Radu Duţu.
Poliţistul a subliniat că cetăţenii au dreptul şi posibilitatea să protesteze în faţa sediului IGPR, în faţa Poliţiei Capitalei, în faţa inspectoratelor de poliţie din judeţele ţării, pot să ceară audienţe la şefii din instituţie, să-i invite pe aceştia la dezbateri publice şi să-şi verse supărările acolo unde ele trebuie spuse.
"Abia atunci va începe să se schimbe ceva în instituţia aceasta putredă, când cei responsabili vor simţi frică de cetăţeni. Dacă cetăţenii îşi vor îndrepta în continuare furia pe poliţiştii simpli, nimic nu se va schimba, iar poliţiştii buni vor avea de suferit, în mod nemeritat, ei fiind ca un burete pentru aceste nemulţumiri ale cetăţenilor. Un alt aspect pe care vreau să-l menţionez cu privire la motivele care favorizează fenomenul corupţiei e acela că poliţiştii, deşi, în mass-media, de-a lungul anilor, au fost prezentaţi ca având venituri salariale enorme, în realitate, au o medie a veniturilor undeva la 4200 lei, lunar, care îi situează printre categoriile bugetare cel mai prost plătite, în raport cu importanţa şi provocările profesionale şi nu vreau să fiu înţeles greşit. Da, veniturile lunare sunt decente, dar nu sunt de natură să atragă resursă umană de calitate în instituţie, fiindcă e o profesie grea, care implică mult stres şi riscuri, condiţii de muncă la standarde joase, plus un stigmat social greu de dus, aspecte pe care, în condiţiile actuale, nu şi le vor asuma mulţi cetăţeni de bună credinţă, care ar avea posibilitatea de a schimba modul instituţional de abordare la nivel colectiv", a transmis Radu Duţu.
Un alt aspect pe care poliţistul a ţinut să-l menţioneze cu privire la fenomenul corupţiei din rândul oamenilor legii ar fi "faptul că şi mulţi cetăţeni sunt deschişi să ofere mită, din proprie iniţiativă, nu că li s-ar cere, iar aici vina e împărţită între cetăţean şi poliţist".
"În cazul în care poliţiştii sunt cei care pretind mită, mulţi cetăţeni nu sunt informaţi că legea nu îl pedepseşte pe cel care a fost constrâns să dea mită şi care denunţă fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta. Aşadar, fac un nou apel către cetăţeni! De câte ori aveţi de-a face cu poliţişti corupţi care vă cer mită în zonele pe care le tranzitaţi sau prin prisma serviciilor pe care trebuie să le presteze, primul lucru pe care recomand să-l faceţi e să vă asiguraţi că obţineţi probe: înregistrare video sau audio, fotografii, notarea seriilor bancnotelor oferite etc. Se poate face denunţul şi fără aceste probe, însă vor fi mai greu de dovedit aceste fapte de corupţie ulterior. Chiar şi aşa, e important să sesizaţi aceste aspecte, fiindcă apoi acei funcţionari corupţi vor fi monitorizaţi, chiar dacă nu se va reuşi probarea faptei de corupţie, în primă fază. Denunţurile se fac la Direcţia Generală Anticorupţie, la numărul de telefon 0800.806.806, nu la 112! Dacă cetăţenii se vor implica activ în combaterea acestui fenomen, ne vom putea bucura de o ţară mai curată, altfel, dacă doar ne plângem, nu se va rezolva problema prea curând", a conchis Radu Duţu.