Sorin Ovidiu Vîntu, dus la Parchet pentru a-şi studia dosarul FNI
alte articole
Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu a fost dus la Parchetul instanţei supreme pentru a studia dosarul FNI, în care este acuzat de spălare de bani. El a fost încarcerat pentru şantaj şi va trebui să stea un an la închisoare.
Procurorii au finalizat cercetările în dosarul FNI, în urma cărora au rezultat mai multe volume de urmărire penală.
Sorin Ovidiu Vîntu va da o declaraţie şi în dosarul Petromservice, în care este cercetat alături de fosta conducere a companiei, pentru devalizarea Petromservice, prejudiciul produs prin falimentare controlată fiind de peste 83 de milioane de euro.
Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie i-au adus la cunoştinţă lui Vîntu, pe 19 iulie, că au fost extinse cercetările şi a început urmărirea penală faţă de el sub aspectul săvârşirii infracţiunii de spălare a banilor.
În perioada 1999-2000, Vîntu a realizat mai multe răscumpărări de unităţi de fond FNI şi a utilizat aceste sume la achiziţionarea unor bunuri imobile. O parte din clădirile intrate în proprietatea SC Imobiliar Network 2002 SA, societate controlată de către Vîntu, au fost închiriate pentru diferite sume de bani.
"În raport de starea de fapt descrisă, probele au relevat faptul că învinuitul Vîntu Sorin Ovidiu a săvârşit aceleaşi infracţiuni şi în privinţa acestor bunuri şi este necesar a se dispune extinderea cercetărilor pentru faptele noi constatate în sarcina sa. În aceste condiţii, pe baza probatoriului administrat, s-a stabilit că învinuitul Vîntu Sorin Ovidiu a supus procesului de spălare a banilor, pe lângă sumele reţinute în starea de fapt iniţială (respectiv suma de peste 700.000 lei provenită din infracţiunea de delapidare şi peste 9,6 milioane lei provenită din infracţiunea de înşelăciune) şi alte sume mari de bani. Astfel, potrivit probelor administrate până în acest moment al urmăririi penale, a rezultat că şi suma de peste 130.000 lei a fost supusă procesului de spălarea banilor, fiind rezultată tot din infracţiunile săvârşite, adică peste 5,47 milioane de dolari la data prăbuşirii FNI, respectiv sumele de 278.034 de dolari şi 786.060 euro, provenite din chirii", potrivit procurorilor.