Capitala intră pe sens unic

Semne de circulaţie la o intersecţie din Bucureşti
Semne de circulaţie la o intersecţie din Bucureşti (Mihut Savu / The Epoch Times)
Bogdan Costea
14.06.2012

Primăria Capitalei vrea să reorganizeze circulaţia rutieră din centrul Bucureştiului prin introducerea unor noi sensuri unice, interzicerea virajului la stânga şi benzi speciale pentru mijloacele de transport în comun. Conform planului municipalităţii, pe mai multe bulevarde mari din Capitală vor fi introduse sensuri unice. Printre acestea se numără Calea Floreasca, Bd. Barbu Văcărescu, Calea Dorobanţi sau Bd. Pache Protopopescu.

Direcţia de Transporturi din cadrul Primăriei Capitalei a realizat o primă prezentare a proiectului de reorganizare a circulaţiei din Bucureşti în cadrul Comisiei de Urbanism. Potrivit acestuia, pe mai multe bulevarde şi străzi din Capitală se va circula în viitor pe sens unic. Scopul este acela de a se evita formarea ambuteiajelor în anumite zone din Bucureşti.

Pe Calea Floreasca va fi permisă circulaţia în ambele sensuri doar pentru mijloacele de transport în comun, taxiuri şi maşinile de intervenţie 112. “Vor fi trei benzi cu sens unic destinate tuturor autovehiculelor şi o bandă pe sens invers destinată strict autobuzelor, taxiurilor şi mijloacelor de intervenţie”, a precizat pentru B365, Ion Dedu, şeful Direcţiei de Transporturi din cadrul Primăriei Capitalei.

Bulevardul Barbu Văcărescu va deveni şi el unul cu sens unic. Astfel, de la intersecţia cu Bd. Lacul Tei, circulaţia se va desfăşura în sens unic pe direcţia spre Nord, până la intersecţia cu Şos. Pipera. Tot pe Bd. Văcărescu va fi modificată şi linia de tramvai. “Vrem să mutăm linia de tramvai de pe mijlocul străzii, pe margine. Astfel, ambele linii de tramvai vor fi mutate lângă trotuar. Va fi realizat şi un peron înverzit”, a explicat directorul Ion Dedu.

Schimbări se vor produce şi în centrul oraşului. Astfel, Calea Dorobanţilor va deveni stradă cu sens unic. Noile modificări vor fi implementate însă doar pe o porţiune a arterei. Astfel, pe segmentul cuprins între Şos. Ştefan cel Mare şi Piaţa Al. Lahovary se va circula pe sens unic pe direcţia către Piaţa Romană. “La Calea Dorobanţi trebuie văzut ce se întâmplă cu mijloacele de transport în comun. Dacă va fi sens unic şi traseul RATB va trebui modificat şi atunci trebuie să fim foarte atenţi”, a spus preşedintele Comisiei de Urbanism, Sorin Gabrea.

Circulaţia va fi modificată şi bd. Ferdinand. Astfel, de la intersecţia cu Şos. Mihai Bravu până la Piaţa Pache Protopopescu se va circula pe un singur sens, cel descris mai sus. Tot pe un singur sens se va circula şi pe Şos Pantelimon (începând cu intersecţia cu Bd. Iancului), apoi pe strada Ritmului şi se continuă cu sens unic pe Bd. Ferdinand. Sensul de circulaţie admis este dinspre Şos. Pantelimon către Bd. Ferdinand.

Noul plan de reorganizare a circulaţiei din Capitală este deocamdată în faza de proiect şi cuprinde mai multe zone din Capitală. Deocamdată s-au finalizat soluţiile doar pentru o parte dintre zonele cuprinse în proiect. Documentul va mai fi discutat în Comisia de Urbanism şi în săptămânile următoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor