Sondaj: Macron în fruntea Marinei Le Pen în prima rundă a prezidenţialelor franceze

Candidatul de centru Emmanuel Macron a depăşit-o pe rivala sa de extremă dreapta Marine Le Pen în cursa pentru preşedinţia franceză, conform unui sondaj publicat joi.
Emmanuel Macron.
Emmanuel Macron. (Eric Piermont/AFP/Getty Images)

Emmanuel Macron este cotat acum cu cea mai mare şansă de a câştiga prima rundă a alegerilor prezidenţiale franceze din luna aprilie cu 26%, cu un procent în faţa Marinei Le Pen, a arătat cel mai recent sondaj Harris Interactive, care a intervievat 4.932 de persoane în perioada 6-8 martie. Candidatul conservator Francois Fillon ar urma să fie eliminat, obţinând doar 20%, conform sondajului.

Popularitatea lui Macron a crescut semnificativ în ultimele două săptămâni, iar progresul de 6 puncte a fost atribuit parţial suportului primit din partea politicianului veteran Francois Bayrou. Fostul primar socialist al Parisului, Bertrand Delanoe, l-a susţinut de asemenea public pe Macron în această săptămână.

“Trebuie să oferim sprijin candidatului care o poate învinge pe Marine Le Pen”, a precizat Delanoe.

Şansele rivalilor imediaţi ai lui Macron - Le Pen şi Fillon - au fost afectate de o serie de scandaluri în care sunt implicaţi cei doi.

Fillon a fost plasat sub investigaţie oficială la începutul acestei luni pentru angajarea soţiei şi a copiilor săi să presteze activităţi parlamentare pe care s-ar putea să nu le fi efectuat niciodată.

Un miting recent organizat în Paris ar putea totuşi semnala o potenţială revenire a lui Fillon, în timp ce ratingurile Marinei Le Pen au rămas stabile, în pofida unei investigaţii continue privind utilizarea eronată a unor fonduri UE, a mai descoperit sondajul.

În ciuda popularităţii lui Le Pen în prima rundă a alegerilor, sondajul Harris Interactive a prezis că Macron o va depăşi pe lidera Frontului Naţional cu 30 de puncte procentuale în cea de-a doua rundă, obţinând 65% dintre voturi, comparativ cu cele 35% ale Marinei Le Pen.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe