Macron foloseşte un "manifest" pentru a lansa un atac împotriva rivalilor

Candidatul prezidenţial francez Emmanuel Macron a făcut o declaraţie electorală referitoare la alegerile prezidenţiale de luna următoare. Macron promite că va elimina nepotismul din politica franceză.
Candidatul prezidenţial francez Emmanuel Macron.
Candidatul prezidenţial francez Emmanuel Macron. (Jean-Francois Monier/AFP/Getty Images)

Emmanuel Macron, liderul mişcării politice franceze En Marche! (Înainte!), a promis că va elimina inegalităţile, va reduce numărul de membri ai Parlamentului şi va pune capăt nepotismului în politica franceză.

În plus, Macron a folosit discursul susţinut joi în Paris pentru a-i ataca pe candidatul prezidenţial republican Francois Fillon şi pe rivala lor de extremă dreapta Marine Le Pen din Frontul Naţional.

“Este un moment serios şi important deoarece doi candidaţi au ales să propună proiecte conservatoare sau proiecte cu efect de regres pentru ţară. Totuşi, ei au decis, de asemenea, să atace în mod deliberat legea şi, în special, autoritatea sistemului de justiţie”, a declarat el.

“Vom implementa o reformă care interzice angajarea rudelor apropiate sau a membrilor familiei. Această [idee] a fost o parte integrantă a mişcării Înainte! din prima zi şi o vom duce la îndeplinire pentru a ne asigura că toţi parlamentarii o respectă”.

Cel mai recent sondaj de opinie Opinionway îi oferă lui Macron cele mai mari şanse de izbândă. Deşi se estimează că în prima rundă se va poziţiona pe locul doi, sondajele arată că este foarte probabil să o învingă lejer pe Marine Le Pen în turul doi.

Deşi criticii săi susţin că şansele lui Macron de a obţine preşedinţia sunt mici, rivalii săi se confruntă cu unele probleme care le-ar putea afecta şansele la victorie.

Marine le Pen, lideră de extremă dreapta din Parlamentul European, are probleme în Franţa din cauza postării de imagini violente pe Twitter. Parlamentul European a votat marţi ridicarea imunităţii parlamentare a candidatului la prezidenţialele franceze, Marine Le Pen, deoarece a postat imagini ale execuţiilor comise de Statului Islamic pe Twitter - inclusiv decapitarea jurnalistului James Foley.

Candidatul Francois Fillon a scăzut în sondaje după ce a fost implicat într-un scandal la sfârşitul lunii ianuarie, dar de atunci procentajul său s-a stabilizat şi acum este mai mult sau mai puţin asemănător cu cel al lui Macron pentru celălalt loc în duel din 7 mai.

Scandalul ce îl implică pe Fillon a izbucnit după publicarea unui articol în ziarul de satiră Le Canard Enchaine, care susţinea că soţia sa, Penelope Fillon, a fost plătită cu 830.000 de euro în perioada în care a lucrat în funcţia de consilier parlamentar pentru soţul ei şi ulterior pentru înlocuitorul acestuia în Adunarea Naţională, Marc Joulaud. Cele mai recente acuzaţii ridică, de asemenea, întrebări în ceea ce priveşte plăţile efectuate de Fillon copiilor săi.

Fillon susţine că soţia sa, Penelope, a muncit constant cât a fost membru în parlament şi că salariul ei mediu lunar de 3.700 euro (USD 4.000) a fost echitabil având în vedere că a studiat dreptul şi filosofia.