Sondaj INSCOP: Aproape trei sferturi dintre români nu doresc ieşirea din UE

(Epoch Times România)

Aproximativ 72% dintre români consideră că ţara noastră ar trebui să rămână în Uniunea Europeană, comparativ cu 25,2% care ar fi de acord cu ieşirea României din bloc, arată rezultatele unui nou sondaj de opinie realizat INSCOP Research.

Totodată, din sondaj reiese că 63,2% dintre cetăţeni consideră că România se va dezvolta mai bine în interiorul UE, comparativ cu 29,4% care cred opusul.

În plus, 29,4% dintre români sunt de părere că, în calitate de stat membru, România trebuie să respecte regulile Uniunii Europene, chiar şi atunci când îi sunt afectate interesele naţionale, în timp ce 68,4% consideră că ar trebui să ne apărăm interesele naţionale atunci când sunt în dezacord cu regulile UE, chiar dacă România riscă să îşi piardă poziţia de stat membru al UE.

(strategicthinking.ro)

În continuare, redăm o parte dintre rezultatele sondajului INSCOP:

Avantaje vs. dezavantaje ale aderării la UE

Punând în balanţă toate implicaţiile asupra vieţii economice şi sociale, asupra familiei şi vieţii personale, 54,9% dintre cei chestionaţi (faţă de 47,2% în septembrie 2021, 56,2% în iunie 2021 şi 61,4% în martie 2021) consideră că aderarea României la Uniunea Europeană a adus mai degrabă avantaje, în timp ce 40,8% sunt de părerea contrarie (faţă de 46,1% în septembrie 2021, 35,1% în iunie 2021 şi 35,2% în martie 2021). Nu ştiu sau nu răspund la această întrebare 4,3%.

Ieşirea României din Uniunea Europeană (Ro-Exit)

71,7% dintre români se opun ideii ca România să iasă din Uniunea Europeană, în timp ce 25,2% ar fi de acord cu o asemenea perspectivă şi 3,1% nu ştiu sau nu răspund.

Destrămare UE

75,3% dintre respondenţi nu ar dori ca Uniunea Europeană să se destrame în următorii ani. 19% îşi doresc o asemenea evoluţie, iar 6,7% nu ştiu sau nu răspund.

Rolul UE în dezvoltarea economică a României

Afirmaţia “În viitor, România s-ar dezvolta mai bine economic dacă ar fi în interiorul Uniunii Europene” întruneşte acordul a 63,2% dintre cei intervievaţi (faţă de 57,8% în septembrie 2021, 62,9% în iunie 2021). 29,4% consideră că “în viitor, România s-ar dezvolta mai bine economic dacă ar fi în afara Uniunii Europene” (faţă de 32,9% în septembrie 2021 , 27% în iunie 2021), iar 7,5% nu ştiu sau nu răspund.

Reguli europene vs. interese naţionale

29,4% dintre români sunt de părere că, în calitate de stat membru, România trebuie să respecte regulile Uniunii Europene, chiar şi atunci când îi sunt afectate interesele naţionale (faţă de 27,3% în septembrie 2021 şi 28% în iunie 2021). 68,4% consideră că România trebuie să îşi apere interesele naţionale atunci când sunt în dezacord cu regulile Uniunii Europene, chiar dacă riscă să îşi piardă poziţia de stat membru al UE (faţă de 68,5% în septembrie 2021 şi 64,8% în iunie 2021). 2,2% nu ştiu sau nu răspund.

Interesul naţional în context UE

Dintre respondenţii care consideră că România trebuie să îşi apere interesele naţionale atunci când sunt în dezacord cu regulile Uniunii Europene, chiar dacă riscă să îşi piardă poziţia de stat membru al UE (ceea ce reprezintă 68.4% din eşantion) 72,9% (respectiv aproximativ jumătate din totalul populaţiei) sunt de părere că este în interesul naţional al României ca ţara să rămână în Uniunea Europeană. 24,7% (respectiv 17% din totalul populaţiei) cred că ieşirea din Uniunea Europeană NU ar afecta interesele naţionale ale ţării

Admiterea României în spaţiul Schengen

La întrebarea “Din ce cauză credeţi că România nu a fost încă admisă în spaţiul Schengen, zona de liberă de circulaţie din Uniunea Europeană, fără controale la frontiere, deşi majoritatea statelor europene sunt de acord cu aderarea ţării noastre?”, 42,1% din populaţie consideră că ţara noastră nu a îndeplinit toate criteriile de aderare (faţă de 43,5% în martie 2021), 50,8% sunt de părere că unele state europene blochează aderarea României din motive economice (faţă de 50,2% în martie 2021). Nu ştiu sau nu răspund 7,1%.

“Percepţia privind avantajele aderării la Uniunea Europeană s-a îmbunătăţit semnificativ comparativ cu luna septembrie 2021, revenind la un nivel înregistrat anterior crizei politice de la finalul anului trecut. Pe de altă parte, subiectul ieşirii României din Uniunea Europeană (RO-Exit), deşi se menţine constant la un nivel de susţinere de 20% şi 25%, trei pătrimi din populaţie respinge atât ieşirea României din Uniunea Europeană, cât şi ideea destrămării Uniunii Europene, motivaţiile fiind cât se poate de pragmatice. Chiar şi cei care cred că interesul naţional este prioritar în faţa regulilor europene sunt de părere, în proporţii covârşitoare, că este totuşi în interesul naţional al ţării ca România să rămână membră a Uniunii Europene. Per ansamblu, observăm că depăşirea crizei politice de anul trecut, formarea unei coaliţii largi, stabile, dar şi sentimentul de insecuritate provocat de Rusia au revitalizat adeziunea la valorile şi reperele euro-atlantice”, a afirmat preşedintele STRATEGIC Thinking Group, Remus Ştefureac.

Sondajul de opinie “Neîncrederea publică: Vest vs. Est, ascensiunea curentului naţionalist în era dezinformării şi fenomenului ştirilor false” – Ediţia a IV-a a fost realizat de INSCOP Research în parteneriat cu Verifield la comanda think-tank-ului STRATEGIC Thinking Group în cadrul unui proiect de cercetare sprijinit de The German Marshall Fund of the United States şi finanţat de Black Sea Trust for Regional Cooperation prin True Story Project.

Studiul, realizat în perioada 11 – 18 ianuarie 2022, este împărţit în şapte capitole, capitolul al IV-lea fiind dedicat opiniei românilor privind elemente de interes în relaţia dintre România şi Uniunea Europeană, iar cel de-al V-lea patriotismului/ naţionalismului economic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne