Sondaj-cheie în Moldova pentru prezidenţiale: Maia Sandu, în topul preferinţelor

Maia Sandu şi Roberta Metsola, la Adunarea „Moldova europeană” (presedinte.md)
Maria Maevschi
02.09.2024

Aproape 66 la sută dintre respondenţii ultimului sondaj realizat de CBS Research la comanda Comunităţii WatchDog.MD au declarat că intenţionează să participe la ambele scrutine din 20 octombrie, atât alegerile prezidenţiale, cât şi referendumul constituţional. În acelaşi timp, 17,5% spun că vor participa numai în scrutinul prezidenţial, iar 9,7% încă nu au decis ce vor face.

La întrebarea formulată exact aşa cum va fi scrisă în buletinul de vot pentru referendumul din 20 octombrie, şi anume „Susţineţi modificarea Constituţiei în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană”, mai mult de jumătate dintre respondenţi au răspuns DA. Mai exact, 52,2 la sută dintre respondenţi s-au declarat pentru aderarea la UE, 29,6 la sută s-au arătat împotrivă, iar restul au declarat că nu vor participa deloc, sau încă nu s-au decis.

Totodată, a notat WatchDog Moldova, intenţia moldovenilor de participare la alegerile prezidenţiale a crescut. 76,4% dintre respondenţii sondajului au declarat că vor participa cu siguranţă la alegerea şefului statului. Alţi 13,2% au indicat că este posibil să participe.

Astfel, dacă duminica viitoare ar avea loc alegerile în Republica Moldova, din lista de candidaţi propuşi, Maia Sandu - actuala preşedintă susţinută de partidul de guvernământ PAS, s-ar afla în fruntea clasamentului cu 35,5 la sută, fiind urmată de Alexandr Stoianoglo – candidatul socialiştilor, cu 9,9 la sută, Renato Usatîi (Partidul Nostru) cu 6,8 la sută, fosta başcana a Găgăuziei pro-rusa Irina Vlah cu 5,8 la sută, ceilalţi candidaţi înregistraţi în cursă obţinând un scor mai mic de 5 la sută.

Totodată, în cazul unor alegeri parlamentare duminica viitoare, partidul Acţiune şi Solidaritate aflat la guvernare în prezent, ar obţine cel mai mare scor - 28,4 la sută, urmat de Partidul Socialiştilor condus de Igor Dodon, cu 10,1 la sută, Blocul „Pobeda” (Victorie, n.r.) creat şi condus de fugarul Ilan Şor, cu 8,1 la sută, celelalte partide fiind cotate cu mai puţin de 5 la sută. De asemenea, 7,7 la sută dintre respondenţi au declarat că nu ar merge la vor, iar 26,5 la sută – nu s-au decis încă.

WatchDog Moldova a ţinut să remarce o cădere bruscă a ratingului PSRM – de la 16,2% la 10,1%, cauza fiind cel mai probabil neparticiparea lui Igor Dodon în alegerile prezidenţiale. O scădere practic la jumătate a fost observat şi pentru Blocul „Împreună”, iar aceste voturi nu au mers spre PAS.

În cazul alegerilor prezidenţiale, organizatorii sondajului au observat că apariţia unui număr mare de candidaţi, inclusiv a celor care declară suport pentru opţiunea de aderarea la UE, nu a afectat ratingul prezidenţial al Maiei Sandu. În aprilie, pentru Maia Sandu erau gata să voteze 35,1%, iar în august 35,5%. În schimb a crescut puternic numărul de indecişi – de la 11,8% la 18,2%.

„În pofida numărului mare de participanţi la sondaj, care spun că ar veni la urnele de vot, circa 66 la sută, observăm că 17,5 la sută deja sunt gata să boicoteze referendumul. Printre ei se află şi victimele campaniilor de dezinformare lansate de politicieni care spun că acest referendum nu are o valoare juridică sau că va aduce ceva negativ Republicii Moldova”, a declarat Andrei Curăraru, expert în politici publice şi securitate de la WatchDog Moldova.

Amintind despre declaraţia Comisarului european pentru vecinătate şi extindere, Oliver Varhelyi, care spunea la iniţierea negocierilor că Uniunea Europeană nu ar avea un plan B în legătură cu Republica Moldova dacă nu trece referendumul pro-UE, Curăraru a mai specificat că pentru o continuare a parcursului european al Republicii Moldova, este nevoie de o mobilizare excepţională şi fără precedent a tuturor alegătorilor pro-europeni.

La rândul său, preşedintele WatchDog Moldova, Valeriu Paşa a ţinut să remarce un impact foarte mare a campaniilor de dezinformare şi manipulare a opiniei publice, care ţintesc referendumul de aderare la Uniunea Europeană, dar şi alte subiecte foarte importante pentru Republica Moldova.

„Aceste campanii de dezinformare pot avea un impact foarte puternic şi asupra rezultatelor scrutinelor din toamna acestui an, în special a referendumului constituţional”, a declarat Valeriu Paşa, adăugând că „există o dezbatere puternică în societate, influenţată puternic de tot felul de falsuri, sperietori, conspiraţii, care sunt răspândite de Federaţia Rusă şi de agenţii săi de influenţă în Republica Moldova”.

Sondajul a fost organizat în cadrul proiectului „Menţinerea rezistenţei instituţiilor democratice din Republica Moldova”, implementat de Comunitatea WatchDog.MD cu suportul Open Society Foundation. La sondaj au participat 1011 persoane cu vârstă de 18 ani şi peste. Perioada de culegere a datelor: 20-23 august 2024. Chestionarul a fost disponibil în limbile română şi rusă, oferindu-se respondenţilor posibilitatea de a alege varianta, au specificat organizatorii sondajului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor