Somnoros, morocănos şi ... primitiv?
WASHINGTON - Câteva nopţi fără somn nu numai că îi fac pe oameni să fie obosiţi şi emoţionali, dar pot chiar să aducă creierul într-o stare care pare să spună "luptă sau fugi”, afirmă un grup de cercetători.
Imaginile cerebrale ale unor femei şi bărbaţi sănătoşi au arătat că două zile întregi de nesomn par să recupleze creierul, redirecţionând activitatea acestuia de la cortexul prefrontal calm şi raţional către "centrul fricii" - amigdala.
"Este aproape de parcă, fără somn, creierul a revenit la modele de activitate mai primitive, neputând să introducă experienţele emoţionale într-un context şi să producă răspunsuri controlate, adecvate", a declarat Matthew Walker de la Universitatea California - Berkeley, care a condus studiul.
Ca lipsa de somn îi poate face pe oameni morocănoşi nu este ceva nou. "Toţi ştim implicit legătura dintre o noapte proastă de somn şi indispoziţia de a doua zi. Doar adăugăm aceste date la ceea ce ştiam deja", spune Walker.
Walker şi colegii săi de la Şcoala Medicală Harvard au folosit imagistica prin rezonanţă magnetică, care poate scana activitatea creierului în timp real, pentru a vedea ce se întâmplă în creierele celor 26 de tineri adulţi care s-au oferit voluntari pentru acest studiu.
Jumătate dintre aceştia au fost ţinuţi treji timp de o zi, o noapte şi încă o zi întreagă. Cealaltă jumătate a dormit normal.
Potrivit jurnalului "Current Biology”, echipa lui Walker a observat schimbari profunde ale activităţii creierului la voluntarii care nu au dormit.
"Am descoperit o supra-reacţie puternică venind de la centrii emoţionali ai creierului", a spus Walker. "De ca şi cum creierul a fost recuplat şi conectat la zona fricii, a fugii şi a luptei din stem."
Şi lucrătorii din laborator au observat o diferenţă în comportamentul voluntarilor cărora nu li s-a permis să doarmă.
"Păreau să se legene ca un pendul între un spectru larg de emoţii", spune Walker. "Treceau de la o stare de supărare profundă într-un anumit moment, la amuzament în alt moment, dar în legătură cu acelaşi lucru. Erau aproape ameţiţi - de parcă s-ar fi îmbătat cu punch."
Walker vrea de asemenea să testeze oamenii care sunt privaţi cronic de somn, lăsându-i să doarmă doar 5 ore într-o perioadă de câteva zile. Adultul de vârstă medie are nevoie de 7 până la 9 ore de somn pe noapte.
El a declarat că descoperirile ar putea arunca lumină asupra bolilor psihiatrice. “Este primul set de experimente care demonstrează că până şi creierele oamenilor sănătoşi imită anumite tipare psihiatrice patologice când sunt privaţi de somn.”
Un al doilea studiu din acelaşi jurnal sugerează că schimbarea fusului orar ar putea cauza efecte similare.
Till Roenneberg de la Universitatea Ludwig-Maximilian din Munich, Germania, a examinat tiparele de somn a 55.000 de oameni din Europa Centrală.
El a descoperit că ceasurile interne circadiene ale oamenilor s-au ajustat corect când ceasul s-a dat cu o oră înapoi în lunile de toamnă dar au eşuat să se ajusteze când ceasul s-a dat cu o oră înainte primăvara, costându-i o oră de somn.
El a declarat că efectele au durat câteva săptămâni, fâcând ca oamenii să se simtă în continuare privaţi de somn primăvara şi vara.