Soarta AO Termocom va fi decisă pînă la finele lunii noiembrie

Viitorul companiei AO Termocom - furnizorul de agent termic din capitală, va fi decis până la finele lunii noiembrie 2013. Vice-premierul, ministrul Economiei Valeriu Lazăr a spus că, acum, foarte mult depind de Consiliul Municipal Chişinău (CMC), care urmează să voteze pro sau contra proiectului propus de Minister. În cazul în care majoritatea va vota pro, BM este gata să ofere Moldovei un împrumut de $30 mil., pe 40 de ani cu o pauză de 10 ani, cu o rată sub 0,75%. "Acestea sunt cele mai bune condiţii, care pot fi.
. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)
Anatol Chitoroagă
12.11.2013

Viitorul companiei AO Termocom - furnizorul de agent termic din capitală, va fi decis până la finele lunii noiembrie 2013. Vice-premierul, ministrul Economiei Valeriu Lazăr a spus că, acum, foarte mult depind de Consiliul Municipal Chişinău (CMC), care urmează să voteze pro sau contra proiectului propus de Minister. În cazul în care majoritatea va vota pro, BM este gata să ofere Moldovei un împrumut de $30 mil., pe 40 de ani cu o pauză de 10 ani, cu o rată sub 0,75%.

"Acestea sunt cele mai bune condiţii, care pot fi, deoarece diferă radical de condiţiile comerciale, pe care suntem nevoiţi să luăm surse pentru îmbunătăţirea situaţiei din Termocom", a menţionat Lazăr. Acesta a atras atenţia asupra faptului că orice investiţii în această companie pot fi răscumpărate doar prin tarife.

La moment, situaţia cu AO Termocom este astfel că, pe lângă datoriile istorice de peste $100, aceasta propune tarife mărite, în mediu cu 20%, recurgând la aceste măsuri din cauza pierderilor de căldură. Proiectul propus pentru realizare, cu participarea BM, prevede că $20 mil. vor fi obţinute de Termocom, iar celelalte $10 mil. vor servi drept garanţie din partea BM pentru obţinerea creditului de $80 mil. pentru noua companie, care va asigura micşorarea pierderilor de căldură şi majorarea efectivităţii de lucru a furnizorului.

Ministrul Economiei consideră că acest proiect, la început, nu presupune majorarea tarifelor pentru căldură şi apă caldă. "Dacă mai târziu va apărea necesitatea de majorare a tarifelor, atunci plafonul creşterii nu va depăşi 1-2% pe an", a menţionat Lazăr, comunicând că Ministerul va discuta cu fracţiunile din CMC, pentru a obţine un rezultat pozitiv în urma votării acestui proiect.

Cea mai mare sumă de datorii faţă de S.A. moldo - rusă "Moldova - Gaz", este pentru gazul folosit, dar neachitat. 75-80% din tarifele pentru căldură constituie costul gazului, precizează Infotag.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor