SNSPA, mesaj pentru studente şi studenţi. Neagă că profesorii au ştiut. Face promisiuni. Niciun cuvânt despre Pieleanu

La zile în şir după izbucnirea în spaţiul public a scandalului sexual care-i are în centru pe Alfred Bulai şi Marius Pieleanu, SNSPA vine cu o reacţie oficială, mai exact un mesaj pentru studente şi studenţi.
Într-o lungă postare pe site-ul instituţiei, conducerea SNSPA se declară profund afectată de informaţiile din presă şi neagă că în facultate se ştia despre abuzuri. În comunicat se transmite că, de fapt, se ştia doar despre afirmaţii sexiste ale lui Bulai şi atât.
Studentelor li se promite: elaborarea unei strategii instituţionale speciale de prevenire a hărţuirii şi a oricărei forme de abuz; instituţionalizarea unor activităţi concrete de prevenire prin programe de formare la nivelul facultăţilor; realizarea unei analize riguroase care să fundamenteze toate măsurile necesare pe care le putem adopta în FSP pentru a garanta sub toate aspectele un mediu sigur, bazat pe respect reciproc.
Merită menţionat că în mesaj se pomeneşte numele lui Bulai. Al lui Pieleanu nu apare însă.
Redăm poziţia SNSPA:
Stimate studente, stimaţi studenţi ai Facultăţii de Ştiinţe Politice,
În contextul mărturiilor recent publicate vă rugăm să citiţi şi mesajul nostru.
Reacţia a întârziat nepermis de mult. Rigorile comunicării în contextul anchetelor aflate în desfăşurare ne-au limitat într-o oarecare măsură posibilitatea de a ne exprima.
Dorim să vă comunicăm faptul că suntem profund afectaţi de informaţiile dezvăluite în ultimele zile şi că vrem să ne asumăm responsabilitatea pentru a schimba ceea ce nu funcţionează şi pentru a ne asigura că Facultatea de Ştiinţe Politice este un spaţiu sigur, unde aveţi prioritate, unde vocea voastră este auzită şi unde vom lua toate măsurile necesare pentru a garanta că principiile pe care le promovăm sunt respectate.
De asemenea, ne simţim datori să oferim nişte răspunsuri clare cu privire la afirmaţia prea frecventă că „toată lumea ştia”. Mulţi dintre noi ştiam despre unele afirmaţii care pot fi catalogate ca sexiste, rasiste şi homofobe ale lui Alfred Bulai din cadrul cursurilor. În rest, auzeam doar zvonuri. Nu am primit plângeri. Ceea ce “ştiam” nu este ceea ce am aflat cu indignare şi dezgust din reportajul Snoop.ro. Amploarea şi gravitatea situaţiei, aşa cum este detaliată de supravieţuitoarele abuzurilor reclamate depăşeşte orice imaginaţie. La nivel instituţional, din punct de vedere juridic, exclusiv pe baza zvonurilor, nu se poate sancţiona o persoană acuzată. Dar acest argument nu este o scuză. Întotdeauna se poate face mai mult. Nu avem, individual, putere să cenzurăm comportamentul unui coleg, dar ceea ce vom face de acum înainte, ca echipă şi ca instituţie ne defineşte mai mult decât ceea nu am făcut până acum.
Nu putem vorbi în numele tuturor cadrelor didactice care predau sau au predat în trecut la această facultate, însă trebuie să ne asumăm că împărtăşim un set de valori comune şi că trebuie să acţionăm în spiritul lor, cu măsuri care să garanteze prevenirea şi combaterea oricărei forme de abuz.
Cazurile relatate în presă sunt strâns legate de derapajele sexiste din societate, iar discriminarea de gen şi hărţuirea sexuală au nevoie de răspunsuri sistemice. Prioritatea noastră actuală este să contribuim la îmbunătăţirea culturii instituţionale din Facultate şi Universitate cu norme, proceduri şi punţi de încredere pentru a preveni orice formă de hărţuire.
În momentul de faţă lucrăm la:
- elaborarea unei strategii instituţionale speciale de prevenire a hărţuirii şi a oricărei forme de abuz;
- instituţionalizarea unor activităţi concrete de prevenire prin programe de formare la nivelul facultăţilor;
- realizarea unei analize riguroase care să fundamenteze toate măsurile necesare pe care le putem adopta în FSP pentru a garanta sub toate aspectele un mediu sigur, bazat pe respect reciproc.
Am primit mesajele voastre şi înţelegem îngrijorarea. Pentru noi este esenţială o relaţie cu studenţii bazată pe încredere. Vă transmitem, atât vouă, cât şi familiilor voastre faptul că noi considerăm inacceptabile şi de o gravitate extremă atitudinea şi comportamentul abuziv în general, cu atât mai mult abuzul sexual, emoţional şi psihologic, prin folosirea relaţiei de putere şi autoritate, într-un spaţiu educaţional. Suntem conştienţi că astfel de abuzuri afectează demnitatea şi drepturile fundamentale ale persoanei şi distrug încrederea studentelor, studenţilor şi părinţilor în sistemul universitar.
Este de datoria noastră, ca membri ai acestei comunităţi academice, să investigăm cele întâmplate, să acţionăm cu fermitate, să cerem dreptate pentru toate victimele şi să sprijinim persoanele care au avut curajul să împărtăşească experienţele traumatizante.
Nu în ultimul rând, apreciem faptul că răspunsul SNSPA a fost neechivoc şi imediat. Chiar dacă procedurile administrative sunt îndelungate, respectarea paşilor legali este necesară până la emiterea unei decizii. Totuşi, am vrea să subliniem faptul că în decursul acestei săptămâni, s-au parcurs paşi importanţi în remedierea problemei:
- Şedinţa de Consiliu a Facultăţii prin care s-a solicitat Rectorului suspendarea lui Alfred Bulai din toate activităţile academice şi sesizarea Comisiei de etică;
- Întrunirea Senatului SNSPA care a validat suspendarea lui Alfred Bulai din toate funcţiile pe care le ocupă;
- Prima şedinţă a Comisiei de etică în vederea analizării cazului şi o întâlnire a conducerii Universităţii cu reprezentanţii studenţilor pentru discutarea îmbunătăţirii procedurilor instituţionale.
Sperăm să reconstruim împreună încrederea într-o comunitate academică sigură şi inclusivă. Vă asigurăm că vom face tot ce depinde de noi pentru a concretiza viziunea noastră comună.