Axios divulgă un proiect de lege, aparent cerut de Trump, care ar putea îngenunchea OMC-ul
alte articole
După încheierea celui de-al doilea trimestru care va fi reţinut în special din cauza oscilaţiilor preşedintelui Donald Trump în domeniul comerţului internaţional, Axios a publicat duminică noaptea o bombă mediatică ce ar putea speria pieţele care, în cea de-a doua jumătate a anului, sperau să aibă un moment de repaus de la amplificarea zilnică a retoricii războiului comercial.
Jonathan Swan, reporter Axios la Casa Albă, a obţinut o copie a unui proiect de lege, aparent cerut de însuşi Trump, care ar permite SUA “să renunţe” la angajamentele în Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC).
Dacă va fi adoptat, precizează site-ul de ştiri Zero Hedge, proiectul de lege (numit United States Fair and Reciprocal Tariff Act) ar duce practic la prăbuşirea OMC - o organizaţie la crearea căreia SUA a contribuit în anii 1999 - prin faptul că i-ar permite lui Trump să ignore unilateral cele mai importante două principii:
- Clauza “naţiunii celei mai favorizate” (MFN) care prevede că ţările nu pot stabili tarife diferite pentru diverse state în afara acordurilor de comerţ liber;
- “Tarifele obligatorii” – plafoane tarifare asupra cărora fiecare ţară din OMC a căzut de acord în negocierile precedente.
“Ar fi echivalentul retragerii din OMC şi renunţarea la angajamentele noastre fără ca, de fapt, să ne anunţăm retragerea”, aparent a declarat o sursă anonimă pentru Axios.
Proiectul de lege cere Congresului american să îi predea lui Trump puterea unilaterală de a ignora normele OMC şi de a negocia acorduri comerciale unilaterale.
Dezvăluirea prevederilor proiectului de lege are loc după o altă ştire de senzaţie publicată săptămâna trecută de Axios despre OMC. La acea vreme, Swan a declarat că Trump a făcut presiuni în mod repetat asupra consilierilor săi cu privire la retragerea SUA din OMC, acord pe care liderul american l-a numit un “dezastru” pentru SUA.
Şansele ca acest proiect de lege să treacă de Congres sunt extrem de reduse.
Sursa a mai declarat pentru Axios că “vestea bună este că preşedintele nu va fi investit niciodată cu această autoritate de către Congres”, descriind proiectul de lege ca fiind “aiureală”.
“Nu poate fi implementat la frontieră”, a adăugat sursa în ceea ce priveşte proiectul, având în vedere faptul că ar putea crea zeci de mii de noi tarife ale produselor. “Apoi ne-ar scoate în întregime din setul de norme comerciale globale”.
Trump ar fi fost pus la curent cu proiectul de lege la sfârşitul lunii mai. Majoritatea persoanelor care au fost implicate în elaborarea proiectului de lege au presupus că acesta va eşua de la bun început – cu excepţia consilierului Peter Navarro, care a încurajat în repetate rânduri poziţiile lui Trump împotriva globalizării. Casa Albă, Reprezentantul SUA pentru Comerţ şi Departamentul Comerţului au fost consultaţi în perioada elaborării proiectului de lege.
“Deşi proiectul de lege ar putea fi adoptat în Camera Reprezentanţilor extrem de pro-Trump, promotorii republicani ai comerţului liber din Senat probabil se vor opune perspectivei distrugerii ordinii actuale privind comerţul liber, iar democraţii vor ezita să îi dea preşedintelui mai multă autoritate unilaterală.
Lindsay Walters, purtătoare de cuvânt a Casei Albe, a recunoscut că proiectul de lege este real, dar a avertizat că publicul nu ar trebui să îl ia prea în serios – până la urmă, frustrările lui Trump faţă de OMC sunt deja bine cunoscute.
Walters a indicat că lumea nu ar trebui să perceapă acest proiect de lege ca fiind o certitudine, precizând ca oficialii nici măcar nu s-au întâlnit pentru a evalua textul legislaţiei privind comerţul reciproc.
Declaraţiile făcute de Walters indică faptul că, deşi Trump aparent a cerut în mod direct acest proiect de lege şi a fost pus la curent verbal în privinţa acestuia în luna mai, totuşi el nu s-a întâlnit cu oficiali pentru a finaliza textul.