Slovacia şi Ungaria afirmă că Ucraina a blocat tranzitul de petrol rusesc al Lukoil

Slovacia şi Ungaria au declarat că au încetat să mai primească petrol de la furnizorul cheie Lukoil, după ce Ucraina a impus luna trecută o interdicţie privind tranzitul resurselor de la compania energetică rusă pe teritoriul său, transmite Reuters.
Măsura evidenţiază natura volatilă a aprovizionării cu petrol rusesc rămas în Europa prin conducta Drujba, construită de sovietici, ultima rută majoră de aprovizionare cu petrol rusesc a continentului.
Atât Slovacia, cât şi Ungaria au declarat că primesc în continuare petrol de la alte companii ruseşti, în ciuda opririi livrărilor Lukoil.
Lukoil a refuzat să comenteze.
Transportatorul slovac de petrol Transpetrol a declarat joi că livrările de la Lukoil au fost oprite, însă livrările de la alţi exportatori ruşi ajung în Slovacia prin Ucraina.
Compania energetică de stat ucraineană Naftogaz nu a fost disponibilă imediat pentru comentarii.
Ministerul Economiei din Slovacia a declarat joi că livrările de petrol de la Lukoil, al doilea mare producător de petrol din Rusia, au încetat să mai ajungă în Slovacia prin Ucraina, ca urmare a includerii companiei pe o listă de sancţiuni ucrainene.
„Potrivit datelor (transportatorului slovac de petrol) Transpetrol, livrările de petrol rusesc către Slovacia nu au fost oprite. Problema este, potrivit (rafinăriei slovace) Slovnaft, livrările unui furnizor concret, Lukoil”, a declarat ministerul.
Acesta a mai spus că Slovnaft a asigurat livrările de la un alt furnizor, iar ministerul discută problema cu partenerii ucraineni.
Rusia continuă să furnizeze gaze naturale Europei prin Ucraina, în ciuda invaziei Moscovei în februarie 2022 şi a conflictului militar care a urmat, cel mai mare de pe continent de la cel de-al Doilea Război Mondial.
Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a declarat marţi că livrările de gaze din Rusia către Ungaria curg fără obstacole prin conducta Turkstream de la Marea Neagră, însă ţiţeiul nu mai este transferat de Lukoil prin Ucraina.
„Din cauza unei noi situaţii juridice în Ucraina, Lukoil nu mai livrează în Ungaria, iar acum lucrăm la o soluţie care ar permite reluarea tranzitului de petrol, deoarece petrolul rusesc este foarte important pentru securitatea noastră energetică”, a declarat Szijjarto.
Surse din industrie au declarat că aproximativ 1,1 milioane de tone pe lună, sau aproximativ 250.000 de barili pe zi, de petrol rusesc au fost exportate prin ramificaţia sudică a Drujba, din care aproximativ 900.000 de tone sunt împărţite aproape în mod egal între Slovacia şi Ungaria.
Ramura sudică a oleoductului Drujba trece prin Ucraina către Republica Cehă, Slovacia şi Ungaria şi a fost principala sursă de aprovizionare a rafinăriilor acestora timp de mai mulţi ani. Rosneft, Lukoil şi Tatneft au fost principalii exportatori ruşi pe această rută.
Două surse familiarizate cu datele au declarat că livrările de ţiţei din Urali ale Rusiei prin conducta Drujba către Slovacia au fost mult mai mici decât volumele programate.
Acestea au mai spus că livrările de petrol prin conducta către Republica Cehă continuă în mod normal, în timp ce fluxurile către Ungaria sunt uşor sub nivelurile planificate.
Compania energetică ungară MOL deţine rafinării în Ungaria şi Slovacia, ambele fără ieşire la mare, care sunt alimentate de ramificaţia sudică a conductei Drujba. Sunt necesare investiţii majore pentru a asigura rafinăriile MOL de pe Dunăre şi Slovnaft cu petrol din Urali.
Lukoil are un contract la termen cu MOL, în baza căruia furnizează aproximativ 4 milioane de tone de petrol pe an Ungariei şi Slovaciei, potrivit unor surse din industrie.
Lipsa aprovizionării cu petrol de la Lukoil face dificilă ca MOL, şi în special rafinăria Slovnaft, să continue operaţiunile, a declarat una dintre surse.
Rafinăria MOL Duna din Ungaria are mai multe opţiuni pentru a importa ţiţei, cum ar fi pe mare din portul Omisalj din Croaţia. Slovnaft trebuie să se bazeze aproape exclusiv pe fluxurile de petrol rusesc prin conducta Drujba din cauza poziţiei sale fără ieşire la mare.
Szijjarto a declarat marţi că o soluţie juridică la care lucrează MOL ar permite Lukoil să transporte ţiţei către Ungaria prin Ucraina şi Bielorusia.