Sloganuri electorale pentru a ajunge la Casa Albă

Orice campanie politică are o axă fundamentală în strategia de comunicare.
(Jonathan Gibby/Getty Images)
Epoch Times România
15.05.2012

Orice campanie politică are o axă fundamentală în strategia de comunicare. Candidaţii se înconjoară de cei mai buni consilieri pentru a le inocula alegătorilor ideea că ei sunt cea mai bună opţiune pentru a apăra interesele ţării. Banii strânşi din donaţii sunt investiţi în reclame electorale prezentate la radio, televiziune, presa scrisă şi Internet. Un mesaj eficient, difuzat la momentul oportun, poate impulsiona un candidat la Casa Albă. Preşedintele Barack Obama a dat la 5 mai lovitura de începere campaniei sale în speranţa realegerii sale. Anterior, el anunţase sloganul menit să-i seducă pe alegători: 'Forward' ('Înainte'), notează marţi ziarul Las Provincias.

O idee simplă care vine să completeze mesajul care a contribuit la materializarea visului celor care, în urmă cu trei decenii, nici măcar nu puteau învăţa alături de albi în numeroase centre şcolare: 'Yes, we can' ('Da, putem'). Atunci campania a pivotat în jurul nevoii de schimbare, după opt ani de preşedinţie a lui George W. Bush - 'Change we can believe in' era lozinca oficială a campaniei - acum se doreşte apărarea cuceririlor obţinute în cei patru ani de şedere la Casa Albă şi convingerea alegătorilor că pentru asta este nevoie ca Obama să mai rămână încă patru ani în fruntea ţării. Acest 'Înainte' ilustrează ideea de mişcare a ţării, pe care atâţia politicieni au promovat-o de-a lungul timpului.

Rivalul său, Mitt Romney, a optat pentru 'Believe in America'. Republicanul reiterează astfel nevoia de a reda ţării gloria pierdută, se înţelege, în timpul mandatului preşedintelui democrat. Timpul va arăta cât de eficiente vor fi cele două sloganuri în convingerea celor indecişi care vor avea în mână cheile unor alegeri care se anunţă disputate. Ele au intrat însă în istoria electorală americană, prolifică în astfel de sloganuri. În secolul al XIX-lea unul dintre cele mai eficiente s-a dovedit cel al folosit de William Henry Harrison în lupta sa împotriva preşedintelui Martin Van Buren.

Campania lui s-a axat pe experienţa pe câmpul de luptă. Sloganul ales, 'Tippecanoe and Tyler too', făcea trimitere la o bătălie a sa împotriva indienilor conduşi de Tecumseh. El a câştigat dar nu a stat mai mult de un la putere fiind succedat de vicepreşedintele său John Tyler, care nu a s-a făcut nici el remarcat. Două decenii mai târziu, Abraham Lincoln alegea 'Don't swap horses in midstream', bazată pe nevoia de a ţine omul care poartă povara salvării uniunii în faţa provocării confederate. Aceeaşi idee avea să fie folosită în 1944 de Franklin D. Roosevelt în ultima sa campanie prezidenţială.

Dar sloganurile memorabile de abia acum aveau să vină. Apariţia televizorului a schimbat pentru totdeauna campaniile. De acest lucru avea să profite Dwight D. Eiswenhower, în cursa lui pentru Casa Albă, cu al său 'I like Ike' care figurează printre cele mai amintite. I-a fost uşor să reia refrenul, patru ani mai târziu, împotriva lui Adlai E. Stevenson, cu 'I still like Ike'. În anii 60, John F. Kennedy devenea primul preşedinte catolic al SUAcu promisiunea unor 'vremuri de grandoare'. În 1984, Ronald Reagan l-a măturat pe Walter Mondale proclamând 'noi zori pentru America'. Iar Bill Clinton l-a alungat din Casa Albă pe George H. W. Bush (tatăl) cu afirmaţia devenită celebră - 'It's the economy, stupid' - o lovitură de graţie dată preşedintelui republican, care declarase 'Read my lips: no more taxes'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor