Sky News admite că a spart e-mail-uri

Această fotografie luată pe 9 decembrie 2007 o arată pe Anne Darwin, soţia britanicului John Darwin, care si-a inscenat propria moarte.
Această fotografie luată pe 9 decembrie 2007 o arată pe Anne Darwin, soţia britanicului John Darwin, care si-a inscenat propria moarte. (Andrew Yates / AFP / Getty Images)
Jack Phillips
06.04.2012

Sky News, radiodifuzorul din Marea Britanie deţinut parţial de imperiul mass-media al lui Rupert Murdoch, a declarat joi că a spart ilegal conturi de e-mail, în două rânduri.

Şeful radiodifuzorului, John Ryley, a afirmat într-o declaraţie că Sky News "a autorizat un jurnalist să acceseze e-mail-ul persoanelor suspectate de activităţi criminale", inclusiv spargerea email-urilor lui John Darwin, un om care şi-a înscenat propria moarte într-un accident de canoe, şi a soţiei lui, Anne.

"Aceste acţiuni au fost justificate din punct de vedere editorial şi au fost efectuate în interes public. Noi nu luăm astfel de decizii uşor sau frecvent", a spus Ryley. "Ele necesită o hotărâre echilibrată, bazată pe circumstanţe individuale şi trebuie întotdeauna supuse unor controale editoriale adecvate."

Materialele obţinute de Sky prin spargerea conturilor de e-mail au fost mai târziu "folosite în urmărirea penală, iar poliţia a clarificat faptul că aceste informaţii au fost cruciale pentru caz", a adăugat el.

Ryley a spus că alte exemple de protejare a interesului public general includ cumpărarea de către un reporter a unei mitraliere Uzi în 2004, "pentru a evidenţia achiziţionarea uşoară a armelor ilegale." El a adăugat că un alt reporter Sky "a pătruns în zona de securitate aeriană de la Heathrow în 2003 pentru a evidenţia deficienţele din sistem."

"Aceste investigaţii servesc interesului public şi sunt o parte legitimă a jurnalismului responsabil", se arată în declaraţie.

Va avea loc o investigaţie mai vastă în practicile postului de televiziune, a adăugat Ryley. Admiterea spargerii de e-mail-uri a avut loc după ce ziarul Guardian a investigat problema.

Într-o altă declaraţie, Sky a acuzat Guardian de "standarde duble", după ce a lansat ştirile despre hacking. The Guardian a afirmat că "interceptarea e-mailurilor" de reporterii Sky este o "încălcare a Legii Abuzului de Computer."

Radiodifuzorul a răspuns că: "Nu a existat nicio încercare a Sky News de a ascunde aceste fapte, care au fost disponibile pe site-ul nostru de atunci."

"Este mai puţin clar de ce The Guardian a vrut atât de mult să verifice o relatare a Sky News ale cărei detalii erau publice din 2008, în special în timp ce ziarul nu şi-a recunoscut propriile acţiuni din trecut", se arată în declaraţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor