Sky News admite că a spart e-mail-uri
Sky News, radiodifuzorul din Marea Britanie deţinut parţial de imperiul mass-media al lui Rupert Murdoch, a declarat joi că a spart ilegal conturi de e-mail, în două rânduri.
Şeful radiodifuzorului, John Ryley, a afirmat într-o declaraţie că Sky News "a autorizat un jurnalist să acceseze e-mail-ul persoanelor suspectate de activităţi criminale", inclusiv spargerea email-urilor lui John Darwin, un om care şi-a înscenat propria moarte într-un accident de canoe, şi a soţiei lui, Anne.
"Aceste acţiuni au fost justificate din punct de vedere editorial şi au fost efectuate în interes public. Noi nu luăm astfel de decizii uşor sau frecvent", a spus Ryley. "Ele necesită o hotărâre echilibrată, bazată pe circumstanţe individuale şi trebuie întotdeauna supuse unor controale editoriale adecvate."
Materialele obţinute de Sky prin spargerea conturilor de e-mail au fost mai târziu "folosite în urmărirea penală, iar poliţia a clarificat faptul că aceste informaţii au fost cruciale pentru caz", a adăugat el.
Ryley a spus că alte exemple de protejare a interesului public general includ cumpărarea de către un reporter a unei mitraliere Uzi în 2004, "pentru a evidenţia achiziţionarea uşoară a armelor ilegale." El a adăugat că un alt reporter Sky "a pătruns în zona de securitate aeriană de la Heathrow în 2003 pentru a evidenţia deficienţele din sistem."
"Aceste investigaţii servesc interesului public şi sunt o parte legitimă a jurnalismului responsabil", se arată în declaraţie.
Va avea loc o investigaţie mai vastă în practicile postului de televiziune, a adăugat Ryley. Admiterea spargerii de e-mail-uri a avut loc după ce ziarul Guardian a investigat problema.
Într-o altă declaraţie, Sky a acuzat Guardian de "standarde duble", după ce a lansat ştirile despre hacking. The Guardian a afirmat că "interceptarea e-mailurilor" de reporterii Sky este o "încălcare a Legii Abuzului de Computer."
Radiodifuzorul a răspuns că: "Nu a existat nicio încercare a Sky News de a ascunde aceste fapte, care au fost disponibile pe site-ul nostru de atunci."
"Este mai puţin clar de ce The Guardian a vrut atât de mult să verifice o relatare a Sky News ale cărei detalii erau publice din 2008, în special în timp ce ziarul nu şi-a recunoscut propriile acţiuni din trecut", se arată în declaraţie.