Situaţie nesigură în Turcia datorată protestelor continue
La trei săptămâni după izbucnirea încleştărilor violente dintre manifestanţi şi guvernul turc, calmul a fost restabilit. Dar protestele paşnice continuă în Istanbul şi mulţi oameni se întreabă cum se va termina confruntarea.
Piaţa Taksim este liniştită. Poliţia ocupă Parcul Gezi din apropiere, a cărui propunere pentru demolare a declanşat revoltele. Şi poliţiştii supraveghează îndeaproape piaţa unde manifestanţii menţin un priveghi în tăcere.
Confruntarea a început ca un protest de natură ecologică. Dar s-a intensificat după ce poliţia a folosit forţă excesivă împotriva activiştilor. Partidele de opoziţie, mişcările revoluţionare şi grupurile extremiste s-au alăturat rapid.
Sati Ay, paznic, spune că a fost uimit de violenţa poliţiei şi de remarcile inflamatorii ale premierului Recep Tayyip Erdogan.
“Cred că el [Erdogan] ar trebui să plece şi să fie format un nou guvern care ascultă şi susţine cetăţenii. Ar trebui să nu îi mai numească pe manifestanţi drept jefuitori şi să nu mai întoarcă oamenii unii împotriva celorlalţi”, a spus el.
Sevilay, o profesoară ce şi-a dat doar numele mic, spune că răspunsul autoritar al guvernului a alimentat protestele.
“Cred că este greşit să judecăm lucrurile dintr-o perspectivă politică. Ne aflăm aici fără a fi sub steagul vreunui partid politic. Cu toţii avem unele probleme şi dorim să fim auziţi. Dorim egalitate, justiţie şi aplicarea legii”, a declarat Sevilay.
Erdogan rămâne popular în locuri precum cartierul Eyup din Vechiul Istanbul, un cartier cu populaţie aparţinând clasei muncitoare. Pensionarul Ahmet Arda spune că represiunea a fost necesară deoarece protestele au devenit violente.
Mulţi oameni îl susţin pe Erdogan datorită prosperităţii economice naţionale sub conducerea sa de 11 ani. Mehmet Bosal, ce lucrează într-un restaurant, spune că Erdogan a fost ales pe cale democratică.
“Aceasta nu are nimic de a face cu democraţia. Oamenii l-au ales pe Erdogan şi guvernul său. A fost decizia oamenilor”, a spus Bosal.
Profesorul Karay Caliskan de la Universitatea Bogazici spune că ţara este divizată.
În Piaţa Taksim, Nunay Toper şi prietenul ei Oguzcan Bozkurt spun că vor rămâne la priveghi.
“Cred că protestele vor continua. Cât timp nu se schimbă nimic noi vom fi aici”, a spus Toper.
Ca urmare, mulţi oameni cred că protestele vor înceta doar cu alegerile de anul viitor.