Sistemul energetic naţional poate prelua turbine eoliene de numai 2.500-3.000 de MW
alte articole
Capacitatea maximă de parcuri eoliene care pot fi racordate la reţeaua energetică naţională fără a pune în pericol sistemul este de numai 2.500-3.000 de MW, potrivit prospectului de listare la bursă a unui pachet de 15% din acţiunile Transelectrica.
Potrivit ultimelor informaţii, Transelectrica a primit cereri de racord la reţea pentru turbine eoliene de peste 30.000 de MW în total, în condiţiile în care potenţialul eolian al ţării este estimat la 14.000 de MW.
Reţeaua naţională poate prelua o cantitate limitată de energie eoliană, care este fluctuantă şi nu poate fi prognozată.
"Integrarea centralelor electrice eoliene în curba de sarcină impune ca centralele convenţionale să îşi extindă funcţia de reglaj de frecvenţă şi pentru compensarea variaţiilor puterii produse de acestea ca urmare a variaţiilor vitezei vântului. Aceasta conduce la creşterea semnificativă a frecvenţei situaţiilor în care grupurile termoelectrice trebuie să funcţioneze cu sarcină parţială sau să fie oprite şi apoi repornite. Acest mod de funcţionare are implicaţii economice negative asupra acestor grupuri, deoarece cresc costurile de producţie şi scade durata de viaţă", se arată în prospectul de listare.
"Analiza flexibilitatii parcului de producţie a arătat că puterea instalată în centrale electrice eoliene acceptabilă din acest punct de vedere fără a periclita siguranţa sistemului, pentru structura existentă şi prognozată a parcului de producţie, este de ordinul 2.500 - 3.000 MW (asociat cu instalarea unei Centrale Hidroelectrice cu
Acumulare prin Pompare de mare putere). Aceasta concluzie a fost luată în considerare la elaborarea scenariilor de dimensionare a reţelei", potrivit documentului citat.
Oferta publică secundară prin care statul vrea să listeze un pachet suplimentar de 15% din Transelectrica se va derula în perioada 14 - 27 martie 2012.
Investitorii care doresc să cumpere acţiuni la Transelectrica în cadrul ofertei publice secundare care va începe miercuri vor primi un discount de 12,66%, reprezentând diferenţa dintre cotaţia de pe bursă a titlurilor şi preţul minim din ofertă.
Preţul minim de subscriere a fost stabilit la 14,9 lei pe acţiune, iar ultima cotaţie a titlurilor companiei a fost de 17,06 lei pe acţiune. Preţul maxim este de 19,2 lei pe acţiune.