România, pe locul 13 la nivel global privind atractivitatea pieţei pentru proiecte energetice-raport
România se plasează pe locul 13 la nivel mondial privind atractivitatea pieţei locale pentru dezvoltarea de proiecte energetice, potrivit unui raport realizat de Ernst & Young, care analizează trimestrial cele mai atractive 40 de ţări din lume.
"Acest avans reflectă cele mai noii investiţii în proiecte eoliene pe teritoriul ţării noastre, dintre care cea mai importantă este a companiei Monsson Group, care a început construcţia unui parc eolian cu o putere de 150MW. Investiţia totală a dezvoltatorului privat în parcul din judeţul Constanţa se ridică la 245 milioane euro", se precizează în comunicat.
Indicele general, care include punctajele pentru toate categoriile de energie regenerabil, respectiv eoliană, solară, geotermală şi biomasă, plasează în continuare România pe locul 13 la nivel mondial privind atractivitatea pieţei locale pentru dezvoltarea de proiecte energetice în toate aceste domenii.
Pe primul loc se plaseaza China, urmată de SUA, Germania, India şi Marea Britanie. Polonia şi Coreea de Sud au fost plasate pe locul 14, după România, în timp ce Spania şi Australia au avut locurile 11 şi 12. Bulgaria s-a situat pe locul 34.
În ceea ce priveşte proiectele eoliene, România ocupă locul zece, alăaturi de Irlanda şi Polonia, top condus China, urmată de SUA, Germania, Marea Britanie şi India.
Indicele privind proicetele de energie solară plasează România pe locul 23, alături de Ucraina şi Canada. Bulgaria ocupă locul 28 în ceea ce priveşte proiectele de energie solară.
Indicele Ernst & Young analizează trimestrial cele mai atractive 40 de ţări din lume din perspectiva pieţei interne de energie regenerabilă, infrastructură şi compatibilitatea acestora cu tehnologiile individuale.
După investiţii record realizate în 2011 în energii regenerabile, cel mai recent raport lansat miercuri, indică un scenariu incert pentru 2012, în special în ţările dezvoltate.
În timp ce pieţele consacrate se vor confrunta cu tot mai multe constrângeri financiare, în special în zona Euro, unde criza datoriilor suverane frânează şi în 2012 investiţiile în energii regenerabile, pieţele emergente vor continua să prospere în acest sector, datorită programelor ambiţioase de atragere a investiţiilor.