Sistemul de sănătate trebuie modificat, au susţinut participanţii la o dezbatere pe teme medicale
Sistemul de sănătate trebuie să sufere modificări, a fost concluzia unei dezbateri la care au participat factori implicaţi în sistemul medical.
Secretarul de stat în MS prof. dr. Vasile Cepoi a afirmat că în prezent se lucrează la elaborarea unui nou proiect de lege a sănătăţii care trebuie să ţină cont de propunerile participanţilor la dezbaterile organizate pe acest subiect, însă a menţionat că decizia este una politică.
Potrivit acestuia, în prezent, pacientul plăteşte doar o parte dintre serviciile medicale şi se impune definitivarea acestei liste.
"De aici trebuie să se definească pachetul de bază şi pachetul complementar. Principiul solidarităţii şi al acoperirii universale cu servicii medicale trebuie să stea la baza pachetului de servicii, de asemenea se impun criterii privitoare la alocarea public-privat", a spus Vasile Cepoi.
El a arătat că în prezent sunt strânse propunerile la noua lege a Sănătăţii, care ar putea fi finalizată în iunie.
La rândul său, prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România, a reiterat ideea că legea sănătăţii este cea mai importantă după Constituţie şi aceasta trebuie să fie făcută astfel încât să fie "acceptabilă" şi "acceptată".
"Este o confuzie între ceea ce înseamnă sistemul de stat şi privat. Este vorba de sistemul de stat care are două componente: una publică şi una privată", a explicat prof. dr. Astărăstoae.
În opinia sa, trebuie să existe responsabilitatea socială a statului, care se reflectă în anumiţi indicatori de sănătate care, în prezent, nu situează România pe un loc fruntaş.
"Nu trebuie creat monopolul privat pe asigurări. Acesta este mai periculos decât cel de stat. E necesară o reglementare. Nu trebuie create noi inechităţi. Nu trebuie să existe concurenţă pe serviciile de sănătate, ci competitivitate. Concurenţa este periculoasă în sistemul de sănătate", a menţionat preşedintele Colegiului Medicilor din România.
Acesta s-a referit şi la cheltuielile pentru sănătate, evidenţiind că acestea au înregistrat creşteri din cauza utilităţilor şi cheltuielilor pentru retehnologizare.
Totodată, preşedintele CMR a precizat că din 2007 şi până în prezent au plecat să lucreze în străinătate peste 10.000 de medici, iar la rezidenţiat s-au pregătit 7.000 de doctori.
"Din cei 56.000 de doctori din România 13.000 sunt rezidenţi, 2.000 medici pensionari care au dorit să rămână în sistem, iar restul sunt angajaţi efectiv", a spus prof. dr. Astărăstoae.
Acesta s-a referit şi la faptul că populaţia şi furnizorii de servicii medicale au ridicat în dezbateri ca principală problemă monopolul şi "aroganţa" Casei Naţionale de Asigurări, politizarea acesteia.
El a adus în discuţie şi faptul că s-a renunţat la reprezentanţii asiguraţilor şi angajatorilor în Consiliul de Administraţie al CNAS, motivaţia fiind costurile suplimentare.
Reprezentanţii asiguratorilor au spus că asigurările private trebuie introduse gradual, iar pacienţii să-şi poată alege furnizorii de servicii medicale fără să fie constrânşi.
Ei mai spun că se impune un pachet de servicii care să fie deductibil.
Dezbaterea cu titlul "Au pacienţii nevoie de o schimbare a sistemului de sănătate?" a fost organizată de Ziarul Financiar şi Societatea de Asigurări Alico.