Sistemele de operare Windows 7, 8 şi 10 sunt capabile să vă monitorizeze. Cum poate fi oprit acest proces?

Windows 10.
Windows 10. (Captură Foto)

Primirea călduroasă a Windows 10 a fost umbrită de temerile legate de colectarea de date, de utilizarea unor funcţii de monitorizare şi spionare care sunt incluse în mod automat în noul sistem de operare. De fapt, mulţi oameni au evitat update-urile la Windows 10 din cauza acestor temeri, conform website-ului bgr.com.

Analiştii au dat sfaturi despre cum pot fi blocate o mare parte dintre aceste trăsături pentru colectarea de date şi au oferit şase aplicaţii gratuite care ar putea ajuta la suspendarea altor funcţii ale Windows 10 ce ar putea compromite datele utilizatorilor.

Dar se pare că Windows 10 nu este singurul sistem de operare de la Microsoft care colectează datele utilizatorilor fără ca aceştia să fie conştienţi de asta.

După valul iniţial de temeri în ceea ce priveşte securitatea Windows 10, oamenii au început să analizeze mult mai atent secţiunea de “termeni şi condiţii” prezentată de Microsoft. Nu a trecut mult timp până la descoperirea unor noi probleme.

Conform unui articol publicat de gHacks, noile update-uri oferite recent pentru Windows 7 şi 8.1 includ câteva trăsături de colectare şi monitorizare a datelor cu care o mare parte din utilizatori nu s-ar simţi confortabili.

Există patru update-uri în discuţie şi descrierea fiecăruia a fost extrasă de pe website-ul celor de la Microsoft.

KB3068708. Acest update adaugă serviciul de monitorizare “Diagnostics and Telemetry”. Aplicând acest serviciu, puteţi adăuga beneficiile ultimei versiuni de Windows la sistemele care nu au fost încă actualizate. Update-ul poate susţine de asemenea aplicaţii care sunt subscrise la Visual Studio Application Insights.

KB3022345 (înlocuit de KB3068708). Acest update introduce serviciul “Diagnostics and Telemetry” pe dispozitivele în-market. Aplicând acest serviciu, puteţi adăuga beneficiile ultimei versiuni de Windows la sistemele care nu au fost încă actualizate. Update-ul susţine de asemenea aplicaţii care sunt subscrise la Visual Studio Application Insights

KB3075249. Acest update adaugă puncte de telemetrie la trăsătura User Account Control (UAC) pentru a colecta informaţii.

KB3080149. Acest pachet actualizează serviciul “Diagnostics and Telemetry” la dispozitivele existente. Acest serviciu adaugă beneficiile ultimei versiuni de Windows la sistemele care nu au fost încă actualizate. În plus, acest update susţine aplicaţii care sunt subscrise la Visual Studio Application Insights.

Conform raportului, Microsoft ignoră orice instrucţiune modificată în fişierul Hosts şi operează schimburi de date cu adresele vortex-win.data.microsoft.com şi settings-win.data.microsoft.com, probabil şi cu alte adrese.

Aşadar, ce se poate face pentru a opri acest proces?

În primul rând, utilizatorii pot evita să instaleze aceste patru update-uri. Dacă au fost deja instalate, ele pot fi dezinstalate din Control Panel, sau utilizatorii ce deţin cunoştinte avansate pot tasta următoarele patru comenzi:

  • wusa /uninstall /kb:3068708 /quiet /norestart
  • wusa /uninstall /kb:3022345 /quiet /norestart
  • wusa /uninstall /kb:3075249 /quiet /norestart
  • wusa /uninstall /kb:3080149 /quiet /norestart

După ce sunt dezinstalate aceste update-uri, utilizatorii pot folosi mecanismul Windows Update pentru a le “ascunde” astfel încât sistemul de operare să nu încerce să le reinstaleze (pentru mai multe detalii https://technet.microsoft.com/en-uş/magazine/ff382716.aspx

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură