Singura mocăniţă industrială şi turistică din România a reînceput să circule

Linii de cale ferata (Andrei Popescu / Epoch Times Romania)
Epoch Times România
17.04.2009

Singura mocăniţă din Europa care încă mai este folosită în scopuri industriale şi turistice va reintra în circulaţie pe Valea Vaserului, judeţul Maramureş, după reparaţii la linie care au durat circa opt luni de zile, aceasta fiind închisă în 2008 în urma inundaţiilor.

"Linia a fost închisă după ce, în vara anului trecut, circulaţia a fost oprită în urma inundaţiilor. Ea va fi redeschisă pe 20 aprilie. Un tren turistic va circula zilnic pe Valea Vaserului, în afara curselor de producţie pentru transportul lemnului", a spus Daniel Secărescu, reprezentantul companiei care exploatează linia.

Linia de transport feroviar este singura cu ecartament îngust din Europa încă exploatată industrial, iar una dintre cele trei locomotive care circulă pe această linie este singura locomotivă cu aburi de 100 de ani vechime care încă mai circulă în Europa.

"În acest an mizăm pe atragerea a câţi mai mulţi turişti, din care circa 70 la sută români, iar restul străini, mai ales că avem cea mai veche locomortivă cu aburi din Europa care încă mai circulă, iar traseul este unul deosebit de frumos", a explicat Secăreanu.

O excursie cu mocăniţa pe valea acestui rău din Maramureş este ceva inedit. Construită între anii 1930 - 1933, linia ferată pe ecartament îngust (760 mm) are o lungime de 56 km, între Vişeu şi Izvorul Comanului.

Pe aceste traseu, cea mai înaltă altitudine a liniei ferate este în zona Comanu (1.100 de metri), plecarea din Vişeu fiind la altitudinea de 600 de metri.

Alte mocăniţe, care nu sunt însă funcţionale, se găsesc în judeţul Alba, linia datând din 1912 şi în Bucovina, linia fiind construită în 1888, aceasta din urmă circulând doar pe 3,6 kilometri din cei 24 de kilometri ai liniei, pe raza comunei Moldoviţa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor