Sindicatul TVR îi cere ajutorul lui Victor Ponta
alte articole
Sindicatul Televiziunii Române îi solicită, într-un memoriu, sprijinul prim-ministrului Victor Ponta privind soluţionarea situaţiei în care găseşte TVR, care are acum datorii de 140 de milioane de euro.
În memoriul depus la Guvern în data de 12 noiembrie şi adresat prim-ministrului, Sindicatul pentru Unitatea Salariaţilor TV din Societatea Română de Televiziune (SPUS TV), respectiv sindicatul reprezentativ din TVR, a afirmat că rolul şi misiunea Societăţii Române de Televiziune (SRTV) sunt extrem de importante, fiind ”o instituţie de interes naţional, fapt rezultat din obiectul său de activitate”.
Problema punctată în memoriu către Victor Ponta a fost că ”în perioada 2005 - 2012, din cauza unui management defectuos, constatat şi consemnat de către Curtea de Conturi în actele de control sau rapoartele de audit întocmite, situaţia financiară s-a înrăutăţit an de an”.
Conform memoriului, datoriile acumulate ale SRTV se ridică la suma de 140 milioane de euro.
Angajaţii nu sunt vinovaţi de situaţia instituţiei
Situaţia a fost determinată în parte şi din cauza modificărilor legislaţiei fiscale, care au generat efecte dezastruoase asupra bugetului de venituri şi cheltuieli ale SRTV, prin dublarea sumelor datorate bugetului de stat sub diverse forme. În mod concret, se arată că ”dacă în anul 2005 SRTV înregistra ca şi cheltuială cu TVA fără drept de deducere 11,40% din încasările din taxa TV, în anul 2011, acest procent a crescut la 20,25%, din cauza introducerii plăţii TVA pentru licenţe de difuzare”, reiese din memoriu.
”În comparaţie cu televiziunile particulare, care şi-au putut ajusta încasările faţă de această obligaţie, SRTV a fost nevoită să suporte costuri din ce în ce mai mari din încasări relativ constante, determinate de valoarea absolută a taxei TV”, a explicat SPUS TV.
Sindicatul a afirmat că guvernele care s-au succedat nu au modificat valoarea taxei TV din anul 2003, care a fost constant afectată de inflaţie, dar şi de creşterea cursului valutar, fapt ce a determinat televiziunea publică să piardă, începând cu anul 2008, aproximativ 9,5 milioane euro anual. Adică din cei 140 milioane euro datorie, 38 de milioane euro provin numai din diferenţele de curs valutar, ”nereglementate de un sistem legislativ sănătos cauzat de lipsa de interes a clasei politice faţă de soarta unei instituţii de interes naţional”, reiese din memoriu.
SRTV a fost ”lăsată să moară” de guvernanţi
SPUS TV precizează în memoriul adresat premierului:
"Suntem revoltaţi de faptul că, deşi, toate pârghiile echilibrării financiare a SRTV au fost în permanenţă în mâinile guvernanţilor şi politicienilor, aceştia au lăsat-o să moară! Din cei 4 lei colectaţi de la fiecare plătitor de taxa TV, practic acum 47% se întorc la bugetul de stat sub diverse forme, aceasta fără să luăm în considerare şi cheltuielile cu comisionul plătit agenţilor economici care colectează taxa. Prin urmare din 4 lei colectaţi, 2 lei se întorc în gestiunea Guvernului. Cu toate acestea, acum se încearcă resuscitarea acestei instituţii de interes public numai prin sacrificiul celor 872 de salariaţi!”.
Memoriul atrage atenţia prim-ministrului Victor Ponta că un număr de 872 de salariaţi ai TVR vor ieşi din sistem, iar susţinerea lor financiară va reveni fiecărui cetăţean contribuabil sub formă de ajutor de şomaj. Memoriul se încheie explicând că salariaţii SRTV îi solicită sprijinul premierului în soluţionarea ”situaţiei de care ei nu se fac vinovaţi, acum cât timp concedierile colective încă nu produc efecte!”.
SRTV este în plin proces de restructurare, iar noul Consiliu de Administraţie (CA) al Societăţii Române de Televiziune a dispus, în 29 octombrie, continuarea restructurării TVR demarată de fostul Consiliu de Administraţiei al televiziunii publice, condus tot de Claudiu Săftoiu.
Noul CA a aprobat documentele privind procesul de selecţie a personalului Televiziunii Române, în urma căruia vor rămâne fără locuri de muncă 2.395 de angajaţi.