Sindicatele sunt împotriva privatizării obiectelor strategice ale statului
Sindicatele din Moldova sunt împotriva privatizării obiectelor strategice ale statului şi a celor din sistemul de alimentare cu apă şi energie electrică, telecomunicaţii şi traficul aerian, deoarece de ele depinde asigurarea securităţii social-economice ale ţării, se anunţă într-un comunicat al organizaţiei.
Responsabili din cadrul Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) au menţionat că preşedintele CNSM, Oleg Budza, a expediat o scrisoare preşedintelui Parlamentului, Marian Lupu, cu solicitarea de a exclude din lista obiectelor nepasibile privatizării 75 de întreprinderi de care depinde securitatea şi bunăstarea Moldovei.
În opinia sa, la privatizare se apelează atunci când întreprinderea nu este rentabilă şi statul nu are posibilitate să o dezvolte.
În opinia lui Oleg Budza, preşedintele CNSM, la privatizare se apelează atunci când întreprinderea nu este rentabilă şi statul nu are posibilitate să o dezvolte. „O parte din aceste obiective se dezvoltă dinamic şi aduc venituri colosale, iar în acest caz privatizarea nu are nici un rost”, consideră liderul sindical cu referire în special la compania Moldtelecom.
El consideră că realizarea unui şir de prevederi ale Acordului semnat între FMI şi Guvern, printre care şi privatizarea întreprinderilor statale, vor afecta în cel mai drastic mod nivelul de trai al populaţiei.
„Experienţa mondială ne arată că privatizarea unor întreprinderi de acest tip duce la concedieri masive, creşterea tarifelor la servicii, reducerea serviciilor destinate păturilor socialmente vulnerabile. Şi asta se întâmplă din cauza că întreprinzătorii care procură asemenea întreprinderi sunt interesaţi numai de obţinerea venitului, dar nu de dezvoltarea unor produse şi servicii moderne, accesibile tuturor categoriilor de populaţie”, se arată în scrisoare.
Potrivit Memorandumului încheiat în 2011 cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), Guvernul Republicii Moldova s-a angajat să reducă semnificativ, până la sfârşitul lunii martie 2012, lista de obiective nesupuse privatizării şi să extindă lista companiilor supuse privatizării în cadrul organizării ordinare de privatizare.
De asemenea, până la sfârşitul lunii martie 2012 Ministerul Economiei va propune o foaie de parcurs pentru introducerea participării private în compania „Moldtelecom” şi implementarea reformelor sectoriale aferente.
Totodată, „în contextul accederii Republicii Moldova la spaţiul aerian comun cu UE”, autorităţile au demarat procesul de transformare a companiei „Air Moldova” într-o societate pe acţiuni, fiind în continuă căutare de investitori potenţiali.
Tot în Memorandum se precizează că Guvernul îşi păstrează angajamentul de a pregăti pentru privatizare Banca de Economii a Moldovei (BEM) şi va examina posibilitatea majorării capitalului băncii în caz dacă va apărea o asemenea necesitate. Astfel, la sfârşitul lunii ianuarie 2012, Guvernul urma să reactiveze contractul actual cu consultantul de privatizare în scopul întocmirii unui plan de acţiuni şi a unui grafic de privatizare a BEM.
Ministerul Economiei însă consideră că lista obiectelor de stat nepasibile privatizării trebuie redusă esenţial. În acordul adiţional al memorandumul semnat cu FMI se menţionează că Guvernul va relua acordul cu consultantul referitor la privatizare, în special Banca de Economii, va reduce până la sfârşitul lunii martie lista obiectelor de stat nepasibile privatizării şi va extinde numărul companiilor pasibile privatizării. Tot până la sfârşitul lui martie, Ministerul Economiei urmează să propună un plan de participare a capitalului privat în compania de stat „Moldtelecom”.