Sindicatele: Mai vor politicienii învăţământ gratuit?

Elevi şcoala generală
Elevi şcoala generală (Epoch Times România)
Flori Mladin
17.01.2014
Federaţia Sindicatelor din Educaţie (FSE) „Spiru Haret” a adresat o scrisoare premierului şi ministrului Educaţiei referitoare la problema subfinanţării constante a învăţământului şi solicită liderilor partidelor politice să declare deschis dacă mai susţin sau nu ca învăţământul obligatoriu să fie gratuit.
FSE "Spiru Haret" afirmă în scrisoarea deschisă trimisă primului ministru şi ministrului Educaţiei, că problema subfinanţării învăţământului estre foarte importantă.
"Aceasta nu este de ieri, de azi. Fiecare Guvern post-decembrist a încercat, pe diverse căi, să ascundă sărăcia din educaţie. Cu toate că articolul 32 alin. (4) din Constituţia României prevede că 'învăţământul de stat este gratuit, potrivit legii', atât cadrele didactice, cât şi părinţii 'cotizează' prin diferite metode la 'bunăstarea' sistemului. De la banala cretă, care lipseşte cu desăvârşire, şi până la mobilierul şcolar, în multe cazuri, toate sunt suportate - legal sau ilegal - de către părinţi şi cadre didactice. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu articolul din Legea Educaţiei Naţionale, care prevede că învăţământului i se alocă anual minim 6% din PIB", se menţionează în scrisoarea trimisă premierului Victor Ponta şi ministrului Remus Pricopie.
FSE "Spiru Haret" consideră că, în contextul discuţiilor privind noua Constituţie, este nevoie de o dezbatere publică naţională şi pe articolele privind educaţia, iar liderii partidelor, indiferent de coloratură şi orientare, trebuie să spună deschis dacă mai susţin sau nu ca învăţământul obligatoriu să fie gratuit.
"Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" susţine că o ţară democratică trebuie să investească în învăţământ şi să asigure şanse egale la educaţie tuturor copiilor. Acest lucru, transpus în lege, înseamnă alocarea de fonduri pentru educaţie, care să acopere toate necesităţile unităţilor de învăţământ", se mai arată în scrisoarea deschisă.
Părinţii plătesc deja educaţia copiilor
Sindicaliştii susţin că părinţii sunt foaarte interesaţi de bunul mers al învăţământului şi ei plătesc deja pentru educarea copiilor lor, prin altor achitarea altor dări către stat, astfel că nu ar trebui să mai susţină financiar unitatea de învăţământ prin fondul clasei/şcolii.
"Campania excesivă din aceste zile a determinat numeroase reacţii inacceptabile din partea unor părinţi, inclusiv violenţe de limbaj şi nu numai la adresa cadrelor didactice. Afirmaţii de tipul cadrele didactice sunt 'slugi ale societăţii' sunt de netolerat. În aceste condiţii, dacă se pune problema unui Cod etic al profesiei didactice, atunci este imperios necesar şi unul pentru părinţi şi elevi", se mai arată în scrisoare.
FSE susţine aprobarea de urgenţă a Codului de etică
FSE "Spiru Haret" consideră că trebuie revăzut nivelul costului standard per elev/preşcolar şi adoptate în regim de urgenţă Codul de etică şi Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar.
Totodată, Ministerul Educaţiei Naţionale şi inspectoratele şcolare trebuie să acorde consiliere de specialitate unităţilor de învăţământ în vederea elaborării regulamentelor interne.
Sindicaliştii consideră, de asemenea, că este obligatorie alocarea resurselor financiare necesare desfăşurării în condiţii optime a întregii activităţi de la nivelul unităţilor de învăţământ, astfel încât contribuţiile financiare ale salariaţilor şi părinţilor să fie excluse.
Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret“ solicită ca fondul clasei să fie desfiinţat. Reprezentanţii sindicatului susţin că salariile mici nu ar trebui să ofere niciunui angajat din sistem motivaţia de a cere sau a accepta foloase necuvenite din partea părinţilor sau a altor factori externi, şi nu agrează nici ideea că nu trebuie să fie majorate salariile din învăţământ până când nu este îndepărtată corupţia din sistem.
Premierul Ponta afirma că salariile dascălilor nu se vor mai plăti cu întârziere
Problema întârzierii plăţii salariilor în educaţie s-a ivit deoarece procedurile europene de întocmire a documentelor pentru astfel de plăţi au fost schimbate, dar nu toată lumea care cunoştea această modificare a avut grijă să o şi aplice în termen util, afirmă premierul Victor Ponta. Acesta a dat asigurări că există fondurile necesare şi nu ar mai trebui să existe întârzieri.
Guvernul a adoptat norme prin care complică procedurile de înregistrare a unităţilor bugetare, cele mai afectate fiind cele din învăţământul preuniversitar. Acestea trebuie să obţină avizări separate la fiecare tip de activitate, acest lucru conducând la întârzierea plăţii salariilor.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor