Simona Halep, Petra Kvitova se zbat pentru un statut mai bun al jucătorilor de tenis
alte articole
Tenisul ar putea avea o organizare mai eficientă acum, ca urmare a pandemiei de virus Wuhan, prin eventuala unificăare a organizaţiilor profesioniste ale jucătorilor, WTA (feminin) şi ATP (masculin), au declarat pentru Reuters românca Simona Halep şi cehoaica Petra Kvitova.
În luna martie sezonul de tenis a fost întrerupt, ca şi alte evenimente sportive, din cauza răspândirii rapid şi în numeroase ţări a pandemiei COVID 19, venită din China datorită faptului că autorităţile comuniste au ascuns iniţial existenţa virusului în oraşul Wuhan, strategie practicată de regulă de Partidul Comunist Chinez şi cu alte ocazii, de exemplu epidemia de SARS.
Campionul elveţian Roger Federer a fost primul jucător care a emis ideea unificării celor două organizaţii, săptămâna trecută, pe reţelele de socializare, iar preşedinţii ATP şi WTA - Andrea Gaudenzi şi Steve Simon - au primit bine sugestia.
Românca Simona Halep a menţionat: ''Cred că avantajele acestei uniuni ar fi o unificare a sportului şi o forţă mai mare împreună''
''Dacă ai un singur produs, un singur brand şi toată lumea munceşte împreună pentru a realiza aceleaşi obiective, viitorul tenisului poate fi foarte strălucitor după ce vom ieşi din această criză'', a afirmat fostul lider mondial Simona Halep.
În prezent, pasionaţii de tenis plătesc diferitelor platforme TV pentru a urmări meciurile, iar unificarea organizaţiilor ar putea simplifica înţelegerile cu sponsorii şi contractele de televiziune.
Tenisul internaţional este fracţionat, fiind implicate şapte organisme în controlul său: ATP şi WTA, Federaţia Internaţională de Tenis şi conducerile celor patru turnee de Grand Slam.
''Dacă vom putea găsi o cale pentru ca bărbaţii şi femeile să lucreze împreună pentru binele sportului, acest lucru ar fi foarte interesant'', a afirmat Petra Kvitova, campioană la Wimbledon în 2011 şi 2014.
''Combinând cele două tururi anuale, cred că se va produce un sport mai puternic, mai bine acoperit la TV, cu mai mulţi sponsori şi o experienţă mai frumoasă pentru fani'', a mai precizat Kvitova.
Kvitova doreşte o reprezentare egală pentru jucătoare în noua organizaţie: ''În primul rând, o unificare ar însemna o discuţie amplă şi multă muncă, deoarece multe lucruri ar trebui să se schimbe''.
''Cred că e timpul potrivit pentru a începe aceste discuţii, din moment ce avem pauză în calendar... Cred că e important ca jucătoarele WTA să fie parte a acestor discuţii, deoarece trebuie să se pornească din ambele părţi'', a subliniat sportiva cehă.
Dar jucătorii din zonele inferioare ale clasamentului depind de câştigurile de la turnee, astfel că această pauză competiţională creează probleme financiare.
Organizaţiile mondiale ale tenisului au creat un fond de ajutorare pentru jucătorii afectaţi de suspendarea circuitelor profesioniste, iar preşedintele Consiliului ATP, liderul ierarhiei mondiale, Novak Djokovic, a făcut apel la jucători să contribuie la acest fond.
''Acesta este un subiect care se discută de când am început eu să joc şi foarte puţin s-a făcut în acest sens în circuit'', a mai spus Simona, care susţine apelul lui Novak Djokovic.
''Turneele de Mare Şlem au început să facă schimbări şi au oferit mai mulţi bani în calificări şi în primele tururi, dar sistemul în circuitul WTA a rămas la fel. Turneele sunt preocupate de mărimea cecului învingătorului şi cred că acest lucru trebuie să se schimbe, să susţinem mai mulţi jucători în viitor şi să ajutăm ca acest sport să crească'', a spus Simona.
Kvitova şi-a exprimat şi ea opinia în această problemă: ''Poate va exista un fel de asigurare de muncă pentru jucătorii de tenis, un fond de ajutorare şi o distribuţie diferită a premiilor pentru a-i ajuta pe cei care pierd în primele tururi la turneele mari".