Siemens neagă acuzaţiile că ar fi sabotat echipamentul nuclear

Alaeddin Boroujerdi, preşedintele Comitetului Parlamentar Iranian pentru Securitate Naţională, Cairo, august 2012 (Khaled Desouki / AFP / Getty Images)
Alex Johnston
27.09.2012

Compania de tehnologie Siemens a negat că ar fi vândut Iranului vreun echipament nuclear, după ce un politician iranian a acuzat firma de vânzarea unui echipament conectat la explozibili.

Deputatul Alaeddin Boroujerdi a declarat că firma germană a plantat dispozitive explozive mici în echipamentul pe care l-a vândut Iranului, a raportat Iran Independent News Service.

"Echipamentul trebuia să explodeze după ce era dat în funcţiune, în scopul distrugerii sistemelor noastre," a fost el citat de News Service. "Dar înţelepciunea experţilor noştri a dejucat conspiraţia inamică."

Purtătorul de cuvânt al Siemens, Alexander Machowetz, a declarat pentru AFP că nu numai că nu au vândut echipament defectuos Iranului, dar de fapt nu au vândut nici un fel de echipament pentru programul nuclear iranian aflat în litigiu.

"Siemens nu menţine nici un fel de relaţii de afaceri care au legătură cu programul nuclear iranian", a spus el.

Într-un incident care nu are legătură cu acesta, Gărzile Revoluţionare ale Iranului au găsit un dispozitiv de spionaj, ce a fost deghizat sub formă de stâncă, în apropierea instalaţiilor nucleare Fordow.

Dispozitivul a explodat atunci când membrii Gărzii au încercat să-l mute, gândindu-se ca era o stâncă, a raportat postul oficial Press TV, citând Sunday Times. Acesta putea aparent intercepta datele din computerele aflate în interiorul instalaţiei Fordow.

Statele Unite ale Americii, Israelul şi alte ţări occidentale au susţinut că programul nuclear al Iranului are drept scop producerea de arme, în timp ce Republica Islamică a negat aceste acuzaţii. Ţara a acuzat puterile occidentale de sabotarea instalaţiilor sale prin intermediul unor viruşi de calculator şi de uciderea a patru oameni de ştiinţă în domeniul nuclear, în ultimii ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor