Iranul pregăteşte o versiune internă de internet
alte articole
Guvernul de la Teheran, determinat să limiteze influenţa Occidentului asupra Iranului şi să se apere împotriva atacurilor cibernetice, ar fi pus deja bazele tehnice ale unei reţele online naţionale care ar fi separată de internet şi ar permite un control mai strict asupra fluxului de informaţii, informează The Washington Post.
Ideea unei reţele de sine stătătoare era deja în discuţie de aproape un deceniu în Iran şi a fost tratată adesea cu scepticism, ţinând cont de investiţiile masive în infrastructură şi securitate care ar fi necesare. Însă, potrivit unor oficiali iranieni şi experţi străini, dezvoltarea reţelei a fost accelerată după atacurile cibernetice împotriva programului nuclear al ţării.
Luna trecută, Ministerul iranian pentru Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei a prezentat un plan care prevede deconectarea unor agenţii guvernamentale şi structuri militare de la internet şi legarea acestora la noua reţea naţională până la sfârşitul lui septembrie. Acum, cercetătorii americani în domeniul securităţii susţin că văd pentru prima oară dovezile unei reţele operaţionale care corespunde planurilor făcute publice de Iran, relatează publicaţia.
Potrivit unui raport care va fi publicat săptămâna aceasta, cercetătorii, care lucrează sub auspiciile Centrului pentru Studii în Comunicaţii Globale de la Universitatea Pennsylvania, au găsit versiuni funcţionale ale site-urilor unor ministre, universităţi şi companii pe noua reţea. Ei au descoperit, de asemenea, dovezi ale unei capacităţi deja operaţionale de filtrare a informaţiilor.
La baza reţelei s-ar afla echipamente de vârf fabricate de compania chineză Huawei, care oferă o supraveghere sofisticată online a traficului. Reţeaua este deja 'coerentă pe plan intern şi accesibilă la scară largă', concluzionează raportul, a cărui copie a fost obţinută de Washington Post.
'Huawei nu a vândut echipament guvernului iranian şi nu susţine monitorizarea traficului. Huawei vinde doar echipamente comerciale fabricate conform standardelor mondiale, către operatori comerciali', a declarat însă William Plummer, vicepreşedintele pentru afaceri externe al companiei chineze.
Raportul va provoca, probabil, îngrijorări în rândul susţinătorilor libertăţii pe internet, dar şi în administraţia Obama, care a cheltuit zeci de milioane de dolari pe iniţiative vizând facilitarea accesului la internet în Iran şi în alte ţări cu guverne represive. Oficialii americani îşi exprimaseră temerile în legătură cu acest subiect chiar şi înainte de publicarea acestor noi cercetări, scrie Washington Post.
'Suntem îngrijoraţi nu numai din perspectiva drepturilor omului, dar şi din cea a integrităţii internetului', a afirmat într-un interviu David Baer, secretar asistent adjunct la Biroul pentru Democraţie, Drepturile Omului şi Muncă din cadrul Departamentului de Stat american. 'Atunci când ţările secţionează părţi din internet, nu suferă doar proprii lor cetăţeni, ci toată lumea', a comentat acesta.
Conform experţilor, guvernul iranian ar avea mai multe motive pentru a crea o alternativă condusă de stat la internet. O reţea naţională protejată ar ajuta autorităţile să contracareze programele finanţate de SUA care permit activiştilor iranieni să ocolească supravegherea online. De asemenea, ar proteja calculatoarele iraniene de atacurile cibernetice pe care oficialii iranieni le consideră a fi puse la cale de Statele Unite şi Israel, încheie publicaţia americană.