Sharapova câştigă Grand Slam-ul carierei sale la open-ul francez

Maria Sharapova a devenit doar a şasea femeie din istoria tenisului care a câştigat toate cele patru turnee de Grand Slam din cariera ei, când a învins-o sâmbătă pe italianca Sara Errani, în seturi consecutive, la Roland Garros.
James Fish
11.06.2012

Maria Sharapova a devenit doar a şasea femeie din istoria tenisului care a câştigat toate cele patru turnee de Grand Slam din cariera ei, când a învins-o sâmbătă pe italianca Sara Errani, în seturi consecutive, la Roland Garros.

Rusoaica de 25 de ani a jucat probabil cel mai bun tenis din cariera ei. Serva era precisă, loviturile la sol erau exacte şi mai puternice ca niciodată, iar mişcarea ei, atât lateral cât şi vertical, a fost mult mai bună decât în turneele anterioare. Sharapova, care se află acum pe locul unu, a arătat că merită poziţia.

Aceasta a fost prima oară când rusoaica a ajuns în finalele open-ului francez; înainte de acest efort, ea a ajuns cel mai departe doar în semi-finale. Sharapova are acum o victorie în fiecare Grand Slam.

"Aceasta este probabil momentul cel mai special din cariera mea", a relatat Sharapova pentru Mary Carillo de la NBC Sports. "Nu am crezut niciodată că va veni această zi, mai ales după ce am câştigat Wimbledon-ul la 17 de ani. Am crezut că acela va fi cel mai incredibil lucru pe care îl voi realiza, dar când am ridicat astăzi trofeul, am căzut în genunchi - nu m-am simţit niciodată mai fericită, este într-adevăr incredibil."

Sharapova a devenit profesionistă la 15 ani, iar la 17 ani a cucerit scena mondială, învingând-o pe Serena Williams la Wimbledon. După aceea, o revenire dureroasă după o operaţie la umăr ce părea să îi ameninţe cariera, probleme cu servele şi o listă lungă de învingeri i-au testat abilităţile.

"Am trecut prin multe în ultimii ani, a fost o revenire lungă - cu siguranţă nu a fost cea mai rapidă revenire, asta e clar", a explicat ea, râzând. "A durat câţiva ani să ajung în acest stadiu, dar atunci când treci prin înfrângeri zdrobitoare şi te gândeşti "Cât mai pot face acest lucru? Am lucrat din greu şi nu se întâmplă nimic bun şi totul merge atât de lent," abia atunci ajungi în această etapă şi lucrurile se întâmplă de la sine. Toată munca din ultimii doi, trei ani, contează. Totul contează în această zi."

Sharapova a câştigat în seturi consecutive, dar nu a câştigat cu uşurinţă. Adversara ei Sara Errani, clasată pe locul 28 (pe locul 10 după acest week-end), avea o mobilitate incredibilă şi abilităţi deosebite de volei, deşi serva ei a fost slabă.

Italianca de 25 de ani aproape a schimbat cursul meciului, printr-un joc inspirat în al cincilea ghem, pe care l-a prelungit până la cinci egalităţi de puncte înainte de a da un as foarte puternic, dar pe care, spre uimirea tuturor, Maria Sharapova a reuşit sa îl pareze. Errani a câştigat ghemul şase pe serviciul adversarului, iar Sharapova a făcut acelaşi lucru, câştigând meciul.

Errani nu a renunţat - ea nu a cedat un centimetru, luptând din greu pentru fiecare punct. Ea a forţat-o pe Sharapova să dea lovituri uimitoare, şi i-a testat mobilitatea rusoaicei, care a fost un punct slab în jocul ei. În final, Errani nu a avut puterea necesară; Sharapova lovea cu putere, ţintea colţurile, se deplasa pe teren de parcă avea motor, şi pur si simplu nu i-a dat lui Errani o şansă să meargă mai departe. Ea a respins câteva puncte de meci, dar nu a putut să i se opună lui Sharapova pentru totdeauna.

"A lovit cei mai periculoşi aşi pe care i-am văzut vreodată", a declarat Maria Sharapova despre setul final dificil. "M-am gândit, 'Asta nu e bine, asta nu e bine deloc, mai ales dacă vom continua să jucăm. Evident, cei doi aşi au funcţionat şi ea va continua în această manieră.'... a fost o adevărată bătălie."

Următorul meci în programul ei va avea loc la Wimbledon, unde Maria Sharapova a câştigat primul ei Grand Slam, urmat de Jocurile Olimpice, unde Maria Sharapova încă trebuie să câştige aurul la simplu. În următoarele două luni vor avea loc mai multe meciuri de tenis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor