Shakshuka, mâncare tipică din bucătăria israeliană [video]

Shakshuka este o mâncare apetisantă din ouă condimentate în sos de roşii
Shakshuka
Shakshuka (screenshot via Youtube)
Mioara Stoica
23.04.2024

Shakshuka este un fel de mâncare foarte gustos, tipic pentru bucătăria israeliană. Această reţetă îşi are de fapt originile în Algeria şi Tunisia, dar a fost adusă ulterior în Israel de imigranţi evrei în timpul Imperiului Otoman.

Este o mâncare specială, colorată şi parfumată, care are, printre ingrediente, ceapă, usturoi, roşii, ardei, condimente şi ouă. Un amestec unic de arome care îi redă pe deplin semnificaţia originală: numele său provine dintr-un cuvânt arab şi ebraic care înseamnă "toate amestecate".

Strict însoţit de pâine sau, mai bine zis, pită, acest fel de mâncare trebuie neapărat consumat lent pentru a vă bucura până la capăt de savoarea şi mai ales de gustul ei!

Ingrediente:

4 ouă

1/2 ceapă

pulpă de roşii sau 1 lingură de pastă de tomate

2 căţei de usturoi

1/2 piper

2 roşii

2 pahare de apă

1 linguriţă de chimen

1 ardei iute

1/2 lămâie

ulei de măsline extravirgin

sare

Să trecem acum la pregătirea ei! În primul rând, luaţi o tigaie mare şi turnaţi uleiul şi ceapa şi începeţi să o rumeniţi; apoi adăugaţi usturoiul şi ardeiul iute şi lăsaţi totul să prindă gust. Adăugaţi apoi roşiile tăiate mărunt, ardeiul tăiat în bucăţi sau fâşii şi curăţat de seminţe, pasta de tomate, apa şi, în final, chimenul.

Se amestecă bine, se adaugă un vârf de cuţit de sare şi se lasă la fiert, având grijă să se menţină flacăra mică. Când sosul este aproape gata şi s-a îngroşat cât de cât, se adaugă sucul de lămâie, se amestecă şi, la final, se sparg ouăle, având grijă să rămână întregi.

Când albuşurile devin albe, shakshuka este gata!

Shakshuka este o mâncare perfectă. Este comună, este uşor de accesat şi este adaptabilă. Se poate prepara cu orice se doreşte şi poate fi consumată în orice moment al zilei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor