Şevciuk: "Poporul Transnistriei îşi doreşte obţinerea independenţei şi recunoaşterea republicii.''

"Poporul Transnistriei îşi doreşte obţinerea independenţei şi recunoaşterea republicii.'' a declarat liderul regiunii separatiste din stânga Nistrului, Evgheni Şevciuk, într-un interviu acordat pentru publicaţia Adevărul.
Liderul separatist de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk. (VADIM DENISOV/AFP/Getty Images)
Epoch Times
29.02.2012

"Poporul Transnistriei îşi doreşte obţinerea independenţei şi recunoaşterea republicii.'' a declarat liderul regiunii separatiste din stânga Nistrului, Evgheni Şevciuk, într-un interviu acordat pentru publicaţia Adevărul.

Autorităţile constituţionale afirmă, însă, că independenţa regiunii transnistrene nu va fi recunoscută de nimeni. Nici măcar de Rusia.

Cu privire la acest argument, Liderul Transnistriei, Evghenii Şevciuk a explicat: ”Mă bazez pe părerea poporului Transnistriei. Voi ţine cont de ea şi la luarea deciziilor politice, şi la dezvoltarea vectorului extern. Această opinie rămâne neschimbată şi constă în obţinerea independenţei şi recunoaşterea republicii. Acest punct de vedere este reflectat în Constituţia noastră şi a fost clar exprimat la referendumul din septembrie 2006”.

Iniţial când Şevciuk a câştigat alegerile, majoritatea au gândit că venirea acestuia în fruntea republicii autoproclamate ar duce la reîntregirea ţării, însă oficialul a precizat că va susţine dorinţa cetăţenilor poporului său de a forma un stat transnistrean separat de Republica Moldova.

În acest sens liderul a concretizat: ” Ideea de a forma statul transnistrean, separat de Republica Moldova, a venit exclusiv din iniţiativa cetăţenilor noştri, care şi-au apărat dreptul de a se dezvolta liber şi independent. Este dorinţa poporului şi eu, în calitate de preşedinte al republicii moldoveneşti nistrene, sunt obligat s-o realizez. Decizia de a schimba sau nu statutul Transnistriei este doar în competenţa cetăţenilor săi”.

În ceea ce priveşte rezolvarea conflictului transnistrean Evghenii Şevciuk a declarat că, deocamdată, România nu are loc la masa de negocieri privind soluţionarea conflictului transnistrean, deşi este adeptul extinderii dialogului, cu implicarea tuturor părţilor interesate, dar alege tactica "paşilor mici".

Din păcate, trebuie să constat că în acest moment în Republica Moldova nu există un lider politic autoritar, care ar reprezenta în totalitate ţara. Observăm astăzi la Chişinău divergenţa opiniilor politice.

Totodată Şevciuk s- a referit şi la una dintre problemele importante ale Tiraspolului, şi anume datoria de trei miliarde de dolari pentru gaze, care pe hârtie aparţine Chişinăului, dar, de fapt, este a regiunii.

Liderul transnistrean spune că Tiraspolul a elaborat un concept pentru rezolvarea acestei probleme, care este una prioritară, dar fără un lider autoritar în Republica Moldova, dialogul dintre Chişinău şi Tiraspol nu poate evolua.

” Din păcate, trebuie să constat că în acest moment în Republica Moldova nu există un lider politic autoritar, care ar reprezenta în totalitate ţara. Observăm astăzi la Chişinău divergenţa opiniilor politice. Fiecare partid vine cu propria viziune asupra relaţiilor cu Transnistria. De aceea, pentru o relaţie constructivă, e nevoie cel puţin de un lider ales în mod legitim.”

Precizăm că Evgheni Şevciuk, noul lider al republicii separatiste Transnistria are 43 de ani şi este doctor în ştiinţe economice. Este liderul partidului „Obnovlenie" („Înnoire", în rusă). Deşi nu a fost susţinut deschis de Moscova, aşa cum a fost în cazul lui Anatoli Kaminski, actualul şef al „legislativului", Evgheni Şevciuk, a pus accent în campania electorală pe relaţia cu Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor