Şevciuk, o problemă pentru Moscova, dar nu motiv de bucurie specială pentru Chişinău

Schimbarea 'preşedintelui' Transnistriei constituie o problemă pentru conducerea Rusiei, dar nu este un motiv de bucurie specială pentru Chişinău, consideră cunoscutul expert moldovean Oazu Nantoi, în ediţia de marţi a ziarului Den, ce apare la Kiev.
Epoch Times România
27.12.2011

Schimbarea 'preşedintelui' Transnistriei constituie o problemă pentru conducerea Rusiei, dar nu este un motiv de bucurie specială pentru Chişinău, consideră cunoscutul expert moldovean Oazu Nantoi, în ediţia de marţi a ziarului Den, ce apare la Kiev.

'Alegerea lui Şevciuk (Evgheni) este o problemă pentru Moscova, dar nu un motiv de bucurie specială pentru Chişinău... Evident, vor fi schimbări pe partea stângă a Nistrului, dar nu întrevăd ca aceste schimbări să ducă la o fraternizare de-a lungul râului în a doua zi după ce participanţii la cursa prezidenţială îşi vor reveni din 'beţia' victoriei', a afirmat politologul în paginile publicaţiei ucrainene.

În plus, mai spune el, Chişinăul este preocupat acum de criza proprie - ţara trăieşte de doi ani fără preşedinte. 'De mai bine de doi ani ne distrăm cu tentative de a alege un preşedinte şi cu jocuri de-a anticipatele parlamentare. O situaţie ce continuă şi în ziua de astăzi' - a constatat Nantoi.

În ceea ce îl priveşte pe Şevciuk, el crede că acesta va avea 'probleme' în relaţia cu Kremlinul.

'Moscova întreţine practic acest regim din punct de vedere economic, financiar şi militar-politic. Încă nu se ştie cum se va derula procesul de formare a aşa-zisului nou guvern de la Tiraspol, având în vedere că în Transnistria a intrat în vigoare o nouă variantă a Constituţiei', a explicat politologul menţionat, indicând că încă nu este clar dacă Moscova va insista în a-şi trimite oamenii în funcţiile-cheie în guvernul transnistrean sau dacă Şevciuk va reuşi să-şi impună dreptul de a forma în mod independent executivul.

În opinia sa, mai este nevoie de timp pentru ca dorinţele Kremlinului să se clarifice şi de văzut dacă Şevciuk este într-atât de abil încât să-şi impună o echipă proprie. 'Rămâne de văzut dacă el va reuşi să atragă de partea sa majoritatea aleşilor din Sovietul Suprem' (parlamentul) - a mai spus Nantoi.

Evgheni Şevciuk, fost preşedinte al legislativului de la Tiraspol, a câştigat aşa-zisele alegeri prezidenţiale din Transnistria, cumulând 70% din sufragii în al doilea tur de scrutin, lăsându-l în urmă, la o distanţă considerabilă, pe candidatul Kremlinului, Anatoli Kaminski. Acesta a obţinut doar 20% din voturi, în timp ce 'eternul lider al Transnistriei', Igor Smirnov, care a stat în fruntea regiunii separatiste timp de 20 de ani, a fost eliminat din cursă în urma primului tur de scrutin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor