Serviciile secrete investighează dacă liderul islamist Omar Bakri are adepţi în Bulgaria
alte articole
Serviciile secrete bulgare s-au sesizat şi investighează dacă în această ţară există adepţi ai liderul radical islamist, şeicul Omar Bakri, scrie vineri cotidianul 24 Ceasa.
Într-un interviu publicat joi de acelaşi ziar, Bakri afirma că seminarele pe care le organizează prin sistemul de comunicare online 'Paltalk' întrunesc mii de participanţi din toată lumea, inclusiv mulţi din Bulgaria.
Un reprezentant din conducerea serviciilor de informaţii bulgare a declarat că acestea s-au sesizat deja şi investighează dacă într-adevăr există bulgari care au contacte cu islamistul radical. Sursa citată menţionează că, cel mai probabil, Bulgaria va cere ajutorul serviciilor din alte ţări din Europa şi din Orientul Mijlociu care cunosc bine metodele folosite de Bakri.
De amintit că în luna septembrie, la tribunalul oraşului Pazardjik din sudul Bulgariei, a început procesul penal împotriva unui număr de 13 presupuşi membri ai unei organizaţii islamiste ilegale. Cei 12 bărbaţi şi o femeie sunt acuzaţi de propagarea ideilor antidemocratice ale islamului radical în sudul Bulgariei, regiune cu o minoritate musulmană puternică. Potrivit Parchetului, persoanele vizate de anchetă erau membri ai organizaţiei Al-Waqf al-islami cu baza în Arabia Saudită şi neînregistrată în Bulgaria. Procurorii susţin că grupul a acţionat între martie 2008 şi octombrie 2010, proclamând ideologia radicală bazată pe elemente de salafism, în regiunile Pazardik, Blagoevgrsd şi Smolian. Trei dintre bărbaţi, printre care şi presupusul şef al reţelei, riscă până la 12 ani de închisoare, în timp ce restul de zece - până la 10 ani. Ei sunt acuzaţi că propagau o ideologie antidemocratică pentru impunerea unui stat de tip califat. În jur de 13% din cei 7,4 milioane de locuitori ai Bulgariei sunt musulmani, dintre care etnicii turci reprezintă circa 10% din totalul populaţiei, în timp ce restul de 4% sunt de etnie romă şi bulgară.
Declaraţiile lui Omar Bakri pentru ziarul bulgar au provocat reacţii şi în România. Centrul operaţional al Ministerului Administraţiei şi Internelor prelucrează datele legate de ameninţarea unui lider radical islamist şi vor fi luate măsurile ce se impun, a declarat joi, pentru Agerpres, ministrul Mircea Duşa. 'La nivelul ministerului, Centrul operaţional prelucrează datele şi informaţiile legate de această ameninţare, care se presupune şi avem informaţii că ar exista, şi vom dispune măsurile necesare, împreună cu toate organele abilitate ale statului', a spus ministrul Mircea Duşa.
La rândul său, ministrul român de externe, Titus Corlăţean, a declarat joi că România rămâne consecventă angajamentelor sale în NATO şi că îşi asumă riscurile care decurg din acest lucru, punctând că declaraţiile şeicului Omar Bakri nu ţin cont de realităţi. 'Ştim cu toţii ce este România şi ce tărâm primitor, în primul rând creştin, este. Nu cred că trebuie să comentez eu tot felul de afirmaţii care nu ţin cont de realităţi, ci de cu totul alte lucruri. În orice caz, România şi-a asumat anumite proiecte cu caracter strategic, aşa cum este scutul antirachetă într-un efort mult mai larg, nu doar relaţia bilaterală de parteneriat strategic cu SUA, ci şi o contribuţie la viitorul Alianţei. Ne-am asumat aceste proiecte, suntem aliaţi fideli ai SUA şi NATO, cu tot ceea ce înseamnă aceste riscuri. Din acest punct de vedere, după aceşti ani am văzut că instituţiile statului român şi-au făcut datoria pe deplin, au monitorizat ceea ce era de descurajat, au descurajat sau sancţionat ceea ce era de sancţionat sau descurajat. În orice caz, nu ne schimbăm în niciun fel această atitudine şi aceste angajamente ale statului român. Suntem consecvenţi', a declarat Corlăţean, într-o conferinţă de presă.
Într-un interviu publicat joi de cotidianul sofiot 24 Ceasa, şeicul Omar Bakri a declarat că România, Bulgaria, dar şi alte ţări din estul Europei sunt tărâmuri islamice şi ţinte legitime pentru terorişti. 'Dacă islamul a intrat odată pe un pământ, acesta devine islamic şi musulmanii sunt obligaţi să-l elibereze într-o zi. De exemplu, Spania este pământ islamic, la fel şi Europa de est: România, Albania, Macedonia, Serbia, Kosovo şi Bosnia... Dar din cauza trupelor sale din Afganistan şi Irak şi din cauza colaborării sale militare cu Israelul, Bulgaria devine şi o ţintă legitimă. Noi credem că putem face atentate în inima Bulgariei. Putem să facem acest lucru şi în România şi în alte state. Asta depinde de tactica şi de strategia concretă. Ţinta atentatului de la Burgas au fost israelienii. Toţi cei ucişi sunt fii de israelieni şi printre ei au fost mulţi oameni importanţi', a spus şeicul radical, care în prezent s-a stabilit în nordul Libanului după ce a fost nevoit să părăsească Marea Britanie după atentatele de la Londra din 2004.