Serviciile de urgenţă ucrainene sunt copleşite de numărul mare de cereri de ajutor, provocate de frig

Ucraina se confruntă de aproape o lună cu temperaturi extrem de scăzute, ce au provocat un val de decese, în timp ce serviciile de ambulanţă ale ţării sunt copleşite de numărul de cereri de ajutor.
O femeie bătrână primeşte câţiva bănuţi de la un trecator, la o intrare de metrou din Kiev, 8 febr 2012. Ucraina se confruntă de aproape o lună cu temperaturi extrem de scăzute, ce au provocat un val de decese mai ales printre oamenii fără adăpost. (SERGEI SUPINSKY / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
10.02.2012

Ucraina se confruntă de aproape o lună cu temperaturi extrem de scăzute, ce au provocat un val de decese, în timp ce serviciile de ambulanţă ale ţării sunt copleşite de numărul de cereri de ajutor.

Gerul s-a soldat cu cel puţin 112 decese în ultima lună - 90% dintre ele legate de consumul de alcool, potrivit guvernului. Circa 3.000 de persoane au fost internate după 27 ianuarie, au anunţat autorităţile.

Joi, temperaturile din Ucraina au rămas sub media normală pentru această perioadă, mercurul din termometre scăzând până la minus 24 de grade Celsius în unele zone ale ţării.

Autorităţile au înfiinţat puncte de îngrijire medicală de urgenţă şi au distribuit 3.000 de corturi în ţară. Corturile sunt încălzite, iar persoanele fără adăpost primesc în ele mâncare şi băuturi calde.

Medicul Anatolii Verşigora, şef al unei secţii de urgenţă din Kiev, a declarat că mulţi dintre cei care suferă de degerături şi hipotermie şi o parte dintre cei care şi-au pierdut viaţa erau alcoolici, însă alţii au băut crezând, în mod greşit, că îi va ajuta să se încălzească.

Capitala Ucrainei, Kiev, are peste 14.000 de persoane fără adăpost, una dintre categoriile cele mai vulnerabile la ger. "Este un fapt trist că o mare parte dintre persoanele fără adăpost sunt alcoolice sau dependente de alte substanţe - este posibil ca acesta să fie motivul pentru care sunt fără adăpost în primul rând", a declarat un purtător de cuvânt al Crucii Roşii Europa, Joe Lowry.

"Alcoolul crează iluzia de căldură, aşa că nu este surprinzător faptul că persoanele beau şi nu este surprinzător faptul că îşi pierd cunoştinţa", a subliniat el, adăugând că în astfel de cazuri se poate instala hipotermia.

"Abordarea noastră ar fi să încercăm să ajungem la aceşti oameni înainte să bea prea mult, dacă putem să îi găsim şi să îi ducem într-un loc sigur. În mod clar, un stomac plin şi băuturi calde sunt mult, mult mai bune decât vodca", a precizat oficialul.

Voluntarii Crucii Roşii colaborează cu autorităţile pentru a împărţi haine groase, cizme, mâncare şi băuturi calde, atât în Ucraina, cât şi în alte ţări, a afirmat Lowry, aflat în Slovacia.

El a subliniat, însă, că oamenii care au cea mai mare nevoie de ajutor sunt, adesea, greu de găsit şi nu sunt conştienţi de pericolul în care se află.

Kievul a marcat joi a 25-a zi consecutivă când temperatura este sub zero grade Celsius. Maxima normală pentru această perioadă este de minus 2 grade.

Iar situaţia nu este în curs de ameliorare. Încă un val de aer rece se deplasează spre vest dinspre Rusia şi este aşteptat în restul Europei în weeekend.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor