Serghei Narâşkin, 'emisarul lui Putin', reiterează la Kiev obiectivele strategice ale Rusiei

Vizita pe care preşedintele Dumei de Stat a Federaţiei Ruse, Serghei Narâşkin, a desfăşurat-o luni la Kiev a fost organizată la cel mai înalt nivel: până acum, de asemenea onoruri beneficiau doar preşedinţi de stat şi premieri.
Preşedintele Dumei de Stat a Federaţiei Ruse, Serghei Narâşkin (YURI KADOBNOV/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
21.02.2012

Vizita pe care preşedintele Dumei de Stat a Federaţiei Ruse, Serghei Narâşkin, a desfăşurat-o luni la Kiev a fost organizată la cel mai înalt nivel: până acum, de asemenea onoruri beneficiau doar preşedinţi de stat şi premieri. Narâşkin a fost primit nu doar ca preşedinte al parlamentului, ci în primul rând ca emisar al lui Vladimir Putin, principalul candidat la preşedinţia Rusiei şi a cărui probabilă victorie îi îngrijorează pe mulţi în Ucraina, notează cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.

Preşedintele parlamentului rus a sosit în capitala ucraineană încă de duminică, însă restul weekendului şi l-a petrecut în discuţii neoficiale: încă pe când era şef al Administraţiei prezidenţiale, Narâşkin avea bune relaţii cu mulţi politicieni ucraineni, explică politologul Vladimir Fesenko. Pe fondul atmosferei care s-a format în ultima vreme în relaţiile ruso-ucrainene, întrevederile neoficiale sunt o posibilitate de a normaliza dialogul şi de a activiza contactele.

Partea oficială a vizitei a presupus întrevederi cu preşedintele Viktor Ianukovici, premierul Nikolai Azarov, cu omologul ucrainean Vladimir Litvin, dar şi cu noul secretar al Consiliului naţional de Securitate al Ucrainei, Andrei Kliuev. Potrivit ambasadorului Rusiei în Ucraina, Mihail Zurabov, Narâşkin a avut sarcină de la conducerea Federaţiei Ruse de a discuta la cel mai înalt nivel politic nu doar probleme ce ţin de relaţiile interparlamentare bilaterale, ci şi probleme practice, în special subiectul cooperării în domeniul gazifer.

În opinia politologului Viktor Ciumak, declaraţiile pe care Narâşkin le-a făcut la Kiev au caracter de program. 'Poziţia lui Putin, pe care Narâşkin a adus-o încă o dată la cunoştinţă Ucrainei, este una cunoscută, nimic nu s-a schimbat: Rusia îşi confirmă cursul spre politica de dominare. Ucrainei i se propune să se ralieze proiectelor de integrare din cadrul Comunităţii Statelor Independente (CSI)', explică expertul. Vizita lui Narâşkin le-a oferit puterii ucrainene şi celei ruse posibilitatea de 'a-şi verifica ceasurile': şi în Rusia, şi în Ucraina anul 2012 este unul al alegerilor şi schimbărilor. 'În acest moment de cotitură, Moscova şi Kievul trebuie să găsească un limbaj comun, puncte de contact, să discute posibile variante de evoluţie a evenimentelor', subliniază Ciumak.

Nezavisimaia Gazeta remarcă faptul că exact în ziua vizitei lui Narâşkin a devenit cunoscută intenţia companiei ruse Gazprom de a reduce cu 10% preţul la gazul livrat Ucrainei. Cu toate acestea, înalţii funcţionari şi experţi ucraineni nu leagă acest gestul de bunăvoinţă al Gazprom de vizita lui Narâşkin. Potrivit experţilor ucraineni, reducerea cu 10% este deja o practică obişnuită pentru compania rusă în relaţia cu toate ţările europene. 'Ucraina consumă cel mai mult gaz din întreaga Europă şi este logic ca preţul să fie redus şi pentru ea, cu atât mai mult cu cât această decizie a fost condiţionată în capitala rusă de prevederea ca Naftogaz să nu reducă volumul gazului importat şi să nu crească preţul pentru tranzitul de gaz către ţările UE', a declarat pentru cotidianul rus un oficial ucrainean.

Chiar dacă opoziţia ucraineană atenţionează în legătură cu problemele mari pe care le va cauza Kievului noua preşedinţie a lui Putin, politologul Vladimir Fesenko este de părere că aceste temeri nu sunt întemeiate. 'În perioada campaniei electorale, acutizarea relaţiilor s-a remarcat în multe domenii, însă după alegeri echipa lui Putin îşi va schimba tactica, se va comporta mai flexibil şi mai blând. Obiectivele strategice vor rămâne aceleaşi, însă nimeni nu va mai forţa atingerea lor', este convins politologul.

De altfel, şi premierul ucrainean Nikolai Azarov consideră că după finalizarea campaniei electorale din Rusia relaţiile bilaterale se vor dezvolta. Potrivit lui Azarov, în pofida fondului informaţional negativ şi a conflictelor comerciale, în 2011 schimbul comercial dintre Ucraina şi Rusia a atins cifra record de 56 miliarde de dolari.

În ceea ce priveşte viitorul, Azarov a declarat: 'Nu trebuie să uităm că ne învecinăm cu o ţară mare, cu interese proprii, iar scopul nostru este de a face în aşa fel ca Rusia să ţină cont de interesele noastre, iar noi de ale ei'. Cercul acestor interese, în condiţiile noii conjuncturi politice, a fost conturat din nou în timpul vizitei lui Narâşkin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor