Serghei Lavrov acuză Occidentul de crearea unui "cordon de instabilitate" în jurul Rusiei. Abordează alegerile din Republica Moldova

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. (Getty Images)
A.P.
26.07.2021

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat, vineri, că liderii occidentali responsabili de strategiile politice încearcă "să zdruncine" stabilitatea din Federaţia Rusă înaintea alegerilor pentru Duma de Stat care se vor desfăşura în septembrie, acuzând Occidentul că încearcă să creeze un "cordon de instabilitate" în jurul Rusiei, transmite agenţia de presă rusă TASS.

"Condiţiile externe sunt dificile", a menţionat Lavrov, care i-a acuzat pe occidentali că recurg "la o serie de procedee necinstite", precum denaturarea faptelor şi acuzaţii nefondate.

Şeful diplomaţiei ruse a dat ca exemplu în acest sens "cazul Navalnîi, cazul Skripal, catastrofa zborului MH17 al Malaysia Airlines deasupra Donbasului", în care Rusia a fost acuzată de către Occident ca fiind direct implicată.

Lavrov susţine că în fiecare dintre cazurile enumerate, Moscova a adresat Occidentului o serie de întrebări la care nu a primit răspuns.

"Răspunsul este unul singur: destul de posibil că nimeni altcineva nu ar fi putut face acest lucru sau 'nu avem motive să ne îndoim că voi sunteţi cei care aţi făcut-o'", a afirmat ministrul rus de Externe, adăugând că Occidentul nu a furnizat Moscovei nicio dovadă, invocând secretul datelor şi inclusiv faptul că "dacă vă oferim fapte concrete, vom dezvălui metodele folosite de serviciile noastre secrete".

Lavrov a mai afirmat că Occidentul va încerca să influenţeze alegerile din Rusia prin observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (Organization for Security and Co-operation in Europe /OSCE) şi ai Consiliului Europei: "Vor încerca să exercite o influenţă nemijlocită prin intermediul observatorilor electorali de la OSCE şi Consiliul Europei".

Comisia Electorală Centrală din Rusia este în contact cu Biroul OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (Office for Democratic Institutions and Human Rights / ODIHR) cu privire la monitorizarea alegerilor parlamentare din septembrie, a afirmat ministrul rus.

Serghei Lavrov a atras atenţia că singura obligaţie a unei ţări membre a OSCE - ca Rusia - este de a invita observatori internaţionali la alegerile naţionale, dar că nu există vreo cerinţă cu privire la numărul observatorilor invitaţi şi nici referitor la durata aflării lor pe teritoriul ţării gazdă.

"Mai mult, nici măcar nu se spune că aceşti observatori ar trebui să provină din cadrul OSCE sau ODIHR. Este pur şi simplu datoria de a invita observatori internaţionali. Am făcut acest lucru şi vom face aceasta, vă asigur", a subliniat Lavrov, sugerând că cei de la OSCE şi ODIHR ar putea să se lege de orice neregulă şi că, deja ar fi primit ordine în acest sens.

Occidentul încearcă să creeze un "cordon de instabilitate" în jurul Rusiei, utilizând teritoriile din jurul ei din punct de vedere economic şi militar, a spus Lavrov, potrivit căruia "vecinii apropiaţi ai Rusiei, popoare frăţeşti, sunt puse să aleagă între Rusia şi Occident".

În acest context, şeful diplomaţiei ruse a denunţat Occidentul că ar vrea să influenţeze în mod decisiv dezvoltarea ţărilor vecine Rusiei.

"Această politică s-a manifestat cel mai evident în Ucraina. În ultimele luni, s-a încercat testarea metodelor revoluţiilor colorate în Bielorusia, americanii şi europenii au desfăşurat o luptă geopolitică pentru Republica Moldova, fără să evite o propagandă deschisă în timpul campaniei electorale, intervenind direct în treburile interne ale unui stat aparent suveran", a declarat Lavrov, referindu-se la recentele alegeri legislative anticipate din Republica Moldova, câştigate de partidul proeuropean al Maiei Sandu.

"Ei bine, acum colegii noştri occidentali încearcă să-şi extindă prezenţa, inclusiv militară, de-a lungul perimetrului frontierelor noastre, inclusiv în Asia Centrală şi Transcaucazia", a adăugat Lavrov.

"Rusia este pregătită să-şi asigure interesele atât în spaţiul postsovietic, cât şi în alte regiuni ale lumii", a subliniat şeful diplomaţiei ruse, citat de TASS.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor