Şercan: Modificările lui Cîmpeanu sunt cumplite. Sunt lucruri mai groaznice decât ar fi îndrăznit PSD-ul să facă vreodată
alte articole
Jurnalista Emilia Şercan a dezvăluit sâmbătă, pe pagina sa de Facebook, o nouă manevră tactică operată de ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, care intenţionează să adopte o serie de modificări legislative ce vin în sprijinul plagiatorilor.
"Din nou despre Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), cu mare mâhnire. Sorin Cîmpeanu trebuia să legitimeze cumva modificările pe care intenţionează să le introducă în Metodologia de analizare a plagiatului cu care lucrează CNATDCU, modificări menite să salveze plagiatorii. Ca să aibă legitimitate, a obţinut o scrisoare de la Ioan Aurel Pop în care acesta, în calitate de preşedinte al CNATDCU, spunea că 'în numele conducerii CNATDCU, apreciez ca fiind oportune modificările propuse'", a declarat Emilia Şercan.
Jurnalista a reamintit "modificările propuse" de Câmpeanu:
- respingerea unor sesizări noi pentru teze pentru care s-a emis deja un verdict, chiar dacă ar exista indicii temeinice de plagiat care nu au fost analizate iniţial;
- extinderea analizei unei teze la întreg conţinutul acesteia, indiferent de ce conţine o sesizare de plagiat;
- introducerea unui soft de analiză a similitudinii din verificarea tezelor sesizate.
"Anticipând că va ieşi scandal, Cîmpeanu a trimis această scrisoare pe post de scut peste tot: la partid, la Guvern şi la Preşedinţie. Doar că aceste modificări nu fuseseră acceptate de toată conducerea CNATDCU, adică şi de vicepreşedinţii Mircea Dumitru, Marius Andruh şi Dorel Banabic, ci doar de Ioan Aurel Pop pe persoană fizică. De altfel, profesorul Mircea Dumitru a ieşit într-un interviu după ce am publicat care e intenţia lui Cîmpeanu şi a spus că vicepreşedinţii CNATDCU nu au acceptat propunerile de schimbare a metodologiei. După ce am scris aceste lucruri, cineva – nu ştiu cu exactitate, doar pot bănui – i-a reproşat lui Cîmpeanu că aceste schimbări nu au acceptul întregii conduceri CNATDCU", a afirmat Emilia Şercan.
În acest context, Cîmpeanu le-a cerut profesorilor Mircea Dumitru şi Marius Andruh să se întâlnească pentru a discuta modificările.
"Cert este că după această discuţie în trei, profesorul Mircea Dumitru a declarat că a fost de acord ca toate tezele pentru care se depune sesizare să fie verificate integral şi să nu se mai poată reveni cu o nouă sesizare asupra lor ulterior. Aceste modificări echivalează cu o amnistie individuală care s-ar aplica pentru fiecare teză de doctorat pentru care s-a emis deja un verdict. De ce ar fi vorba despre o amnistie individuală? Să explic. Potrivit modificărilor lui Cîmpeanu, atunci când va primi o sesizare de plagiat care vizează 30 de pagini dintr-un doctorat, CNATDCU va analiza întreaga teză şi va da un verdict care va rămâne definitiv şi irevocabil. În cazul unui verdict de neplagiat, nu se va mai putea face o nouă sesizare chiar dacă ulterior cineva va constata că alte pagini din teză au fost plagiate, însă nu au fost descoperite la analiza iniţială a CNATDCU. Asta ar însemna că autorul tezei va rămâne doctor pe viaţă, deşi toţi vom şti că teza lui e un plagiat grosier, iar acel doctor va lua bani de la stat pentru titlul deţinut în mod fraudulos", a precizat Emilia Şercan.
Jurnalista a explicat că există cel puţin patru scenarii în care CNATDCU poate da un verdict greşit, iar un plagiator nu va mai putea fi ulterior tras la răspundere.
Scenariul 1: Teza este analizată în integralitatea ei cu bună-credinţă, însă comisia nu descoperă plagiatul pentru că porţiuni din teză sunt plagiate din surse necunoscute comisiei.
Scenariul 2: Teza este analizată în integralitatea ei cu bună-credinţă, însă comisia nu descoperă plagiatul pentru ca porţiuni din teză sunt plagiate prin traducerea din limbi cu o circulaţie redusă, necunoscute comisiei.
Scenariul 3: Teza este analizată în integralitatea ei cu bună-credinţă, însă comisia nu descoperă plagiatul pentru ca porţiuni din teză sunt plagiate dintr-o altă teză de doctorat necunoscută comisiei.
Scenariul 4: Teza este analizată în integralitatea ei cu rea-credinţă, iar comisia în mod intenţionat exclude din analiză anumite surse, care nu sunt luate în calcul în verdictul emis. Decizia comisiei este luată fără raportare la toate sursele disponibile, iar verdictul este intenţionat greşit, însă nu se mai poate reveni, iar plagiatorul scapă.
"Cu acest acord de ieri luat de la profesorii Dumitru şi Andruh, Cîmpeanu se poate duce acum liniştit la partid, Guvern şi la Preşedinţie şi unde mai ştie el că mai trebuie să dea socoteală şi poate spune 'uitaţi, toată conducerea CNATDCU a fost de acord cu modificările, deci modificările au girul specialiştilor, deci modificările sunt bune'. Nu, modificările nu sunt bune, ba sunt chiar cumplite, iar asta nu se întâmplă într-un guvern PSD, ci într-un guvern care cică vrea să fie altfel decât PSD, dar care face lucruri mai groaznice decât ar fi îndrăznit PSD-ul să facă vreodată.
Înainte, când era PSD la guvernare, de fiecare dată când se întâmpla câte ceva de acest gen trăiam cu speranţa ca la un moment dat se va schimba guvernarea, iar nemerniciile lor vor fi îndreptate, însă acum, eu una, nu mai ştiu unde să mai caut doza de optimism care să mă facă să cred că lucrurile se vor schimba la un moment dat", a conchis Emilia Şercan.