Senatori americani îngroziţi să vadă elicoptere Black Hawk în mâinile talibanilor

Retragerea americană înarmează grupurile teroriste talibane cu echipamente la care nu ar fi putut visa vreodată.
Soldati din Afganistan.
Soldati din Afganistan. (MASSOUD HOSSAINI / AFP / Getty Images)

Un grup de senatori condus de republicanul Marco Rubio din Florida cere răspunsuri secretarului apărării Lloyd Austin, menţionând într-o scrisoare: „Priveam imaginile transmise din Afganistan în timp ce talibanii preluau ţara şi am fost îngroziţi să vedem echipament SUA - inclusiv elicoptere UH-60 Black Hawk - în mâinile talibanilor”.

Se estimează că talibanii au acum „arme de producţie americană în valoare de miliarde USD”, pe fondul prăbuşirii rapide, în weekendul trecut, a guvernului marionetă din Afganistan susţinut de SUA.

Pentagonul susţine că încă evaluează stocurile de arme căzute în mâinile teroriştilor, dar se ştie că talibanii au capturat elicoptere Black Hawk, precum şi avioane de atac A-29 Super Tucano.

Bineînţeles, rămâne de văzut dacă aceştia sunt capabili să opereze echipamente militare atât de sofisticate şi avansate, de asemenea fără echipamente şi întreţinere mecanică continuă.

În ultima săptămână, talibanii au fost filmaţi pilotând cu succes elicoptere militare fabricate în Rusia, confiscate de la armata afgană. Cu toate acestea, elicopterele Black Hawk sunt sisteme mult mai avansate. Posibil să poată fi operate presupunând că piloţii afgani instruiţi în SUA sau în Pakistan vor pactiza cu talibanii.

Statistica realizată de The Hill relevă o cantitate uimitoare de armament american masat în Afganistan în ultimele două decenii.

Între 2003 şi 2016, Statele Unite au transferat 75.898 de vehicule, 599.690 de arme, 162.643 de echipamente de comunicaţii, 208 avioane şi 16.191 de echipamente de informaţii, supraveghere şi recunoaştere - toate furnizate către forţele afgane, potrivit unui raport al Biroului de Responsabilitate al Guvernului din 2017.

Între 2017 şi 2019, Statele Unite au oferit forţelor afgane 7.035 mitraliere, 4.702 vehicule Humvee, 20.040 grenade de mână, 2.520 bombe şi 1.394 lansatoare de grenade, printre alte echipamente, potrivit unui raport de anul trecut al Inspectorului General Special pentru Reconstrucţia Afganistanului (SIGAR).

Acest lucru confirmă faptul că talibanii chiar au acum ceea ce este în esenţă o mică forţă aeriană. Este doar o chestiune de timp înainte ca cel puţin unele dintre aceste echipamente să fie puse în acţiune - din nou, având în vedere probabilitatea ca talibanii să poată recruta piloţi cu experienţă din ţări musulmane.

„Începând cu 30 iunie, forţele afgane aveau în inventar 211 avioane furnizate de SUA, potrivit unui raport separat al SIGAR, transmite The Hill. Cel puţin 46 dintre aceste aeronave sunt acum în Uzbekistan după ce peste 500 de militari afgani le-au folosit pentru a fugi după ce guvernul de la Kabul s-a prăbuşit în weekend.”

Alte peste 100 de aeronave fabricate în America sunt în mâinile talibanilor, fără a mai menţiona elicopterele fabricate în Rusia.

De-a lungul anilor, SUA au pompat aproximativ 83 miliarde USD pentru a susţine armata afgană.

Oficialii Pentagonului au confirmat, săptămâna aceasta, că toate acele echipamente au ajuns, în cele din urmă în mâinile teroriştilor talibani.

În timpul şedinţelor de presă de la Pentagon de miercuri, liderii Departamentului Apărării nu au putut răspunde dacă există sau nu planuri de a încerca să distrugă cel puţin o parte din echipamente cu ajutorul unor atacuri aeriene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe