Seismul de marţi, din Italia, s-a soldat cu cel puţin 15 morţi

Seismul care s-a produs marţi în regiunea Emilia Romagna, din nordul Italiei, s-a soldat cu cel puţin 15 morţi, iar alte persoane sunt prinse încă sub dărâmături, relatează BBC News.
Primăria din Sant'Agostino după cutremurul din 20 mai 2012, în Ferrara, Italia. (Roberto Serra / Iguana Press / Getty Images)
Epoch Times România
29.05.2012

Seismul care s-a produs marţi în regiunea Emilia Romagna, din nordul Italiei, s-a soldat cu cel puţin 15 morţi, iar alte persoane sunt prinse încă sub dărâmături, relatează BBC News.

Cutremurul, ce a avut 5,8 pe scara magnitudinii de moment, s-a produs în aceeaşi regiune în care un seism ce a avut loc în urmă cu 10 zile a provocat moartea a şapte persoane şi a distrus mai multe clădiri.

Numeroase clădiri avariate în seismul din 20 mai s-au prăbuşit marţi la Mirandola, Finale Emilia, San Felice şi Cavezzo, scrie presa italiană.

Cutremurul de marţi a fost resimţit în aproape toată Italia, dar şi în Austria. Seismul a avut loc la ora locală 9.03 ( 10.03 ora României), la 40 de kilometri nord de Bologna şi 60 de kilometri est de Parma. Epicentrul a fost localizat la o adâncime de 9,6 kilometri.

Mulţi oameni au ieşit în fugă din clădiri în momentul în care au simţit unda de şoc.

Cutremurul a fost urmat de numeroase replici, inclusiv una de peste 5 grade, la ora locală 12.56 (13.56 ora României).

Printre morţi se numără patru persoane la Mirandola, dintre care doi muncitori aflaţi într-o hală industrială care s-a prăbuşit. Alte trei persoane şi-au pierdut viaţa la San Felice şi una la Cavezzo, la circa 30 de kilometri distanţă de Modena.

Multe clădiri istorice au fost distruse la Cavezzo, unde acoperişul unei biserici avariate în seismul din 20 mai s-a prăbuşit marţi.

Reţelele de telefonie mobilă şi liniile pentru urgenţă au fost suprasolicitate în unele zone şi au cedat. Circulaţia unor trenuri a fost suspendată, în timp ce altele circulă cu o viteză redusă.

Angajaţilor din Bologna li s-a cerut să îşi părăsească birourile. Principala fabrică Ferrari şi-a suspendat activitatea, iar un meci de fotbal ce urma să aibă loc în seara aceasta la Parma a fost anulat.

Premierul Mario Monti şi-a luat angajamentul să îi ajute pe toţi cei afectaţi. "Vreau să le dau asigurări tuturor că statul italian va face tot ce trebuie, tot ce este posibil, în cel mai scurt termen, pentru a garanta o întoarcere la o viaţă normală în această zonă, atât de specială, atât de importantă, atât de productivă pentru Italia", a declarat el.

Cutremurul din 20 mai a distrus multe clădri vechi de sute de ani, cu o valoare culturală inestimabilă. Seismul a fost cel mai puternic care a afectat Italia după cel de la L'Aquila, din 2009, care s-a soldat cu aproape 300 de morţi.

Circa 7.000 de persoane care au rămas fără adăpost în urmă cu 10 zile locuiesc încă în corturi instalate în zone publice. Potrivit serviciilor de intervenţie în situaţii de urgenţă, lor li se vor adăuga, probabil, marţi alţi 6.000 de sinistraţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor