Şeful Spitalului “Victor Babeş”, mesaj dur: Cei care nu poartă mască să nu vină la spital când se îmbolnăvesc

Cristian Oancea
Cristian Oancea (Screenshot)

Cristian Oancea, managerul Spitalului “Victor Babeş” din Timişoara, a declarat, la Digi 24, că persoanele care nu cred în Covid-19 şi nu poartă mască ar trebui să nu meargă la spital în momentul în care se îmbolnăvesc şi să se trateze cu “terapii alternative”. În plus, medicul este de părere că în cazul celor care nu respectă regulile sanitare instituite de autorităţi şi, în urma infectării cu coronavirus, îi infectează pe alţii, se poate vorbi de comiterea unei “crime”.

“Aceşti oameni care nu cred [în pandemie - n.r.], nu poartă mască sau iau în derâdere toate aceste măsuri ale noastre dau semnale foarte proaste şi îi rugăm să nu mai vină la spital dacă fac COVID. Să se trateze cu tot felul de măsuri alternative, cu tot felul de terapii alternative, pentru că dacă nu crezi, de ce să mai încarci sistemul sanitar? Pe de altă parte este dreptul fiecăruia să facă ce vrea şi cum vrea cu viaţa lui. Noi aici suntem să ne luptăm pentru viaţa celor care vor să trăiască şi vom rămâne aici. În rest, pentru ceilalţi, care nu cred sau iau în derâdere toate aceste măsuri, şi care, bineînţeles, la rândul lor gândiţi-vă că mai au alţi adepţi, suntem neputincioşi în faţa lor. Dar, dacă se vor îmbolnăvi, să se trateze cu măsuri alternative, cu terapii alternative, să nu încarce sistemul sanitar”, a susţinut Cristian Oancea.

De asemenea, medicul a afirmat că există şi exemple pozitive în această privinţă, precizând că unii pacienţi care nu au crezut şi-au schimbat atitudinea după infectare şi au început să poarte masca de protecţie şi să promoveze sănătatea publică.

“Sunt şi exemple pozitive, dar până nu ajungi să te confrunţi cu simptomele COVID într-o formă moderată sau severă de boală, zici că totul este o batjocură şi o derâdere şi limitarea drepturilor, etc. Deşi, noi, practic, tot ce am cerut în această perioadă a fost să purtăm mască, să avem o igienă sanitară mai accentuată şi atâta tot. Nu am pus nicio măsură restrictivă, să spun aşa personal, care să limiteze drepturile unei persoane”, a continuat managerul Spitalului “Victor Babeş”.

Întrebat dacă principiul “e dreptul meu să fac ce vreau cu viaţa mea” mai rămâne valabil în situaţia în care o persoană care refuză să respecte regulile sanitare se infectează şi, conştient sau inconştient, îi infectează şi pe alţii, medicul a răspuns: “Asta deja putem să o numim crimă”.

“Dacă tu îţi respecţi dreptul de a nu purta mască, te infectezi şi îmi dai mie şi mor sau ajung în terapie intensivă, deja vorbim de alte sancţiuni aici. Sau dacă tu nu crezi, dar îţi duci virusul acasă la părinţii tăi, la bunicii tăi şi ei fac o boală în formă severă sau decedează, îi omori cu bună ştiinţă. Şi atunci ar trebui să se gândească de două ori aceste persoane care nu prea cred sau cred că le sunt limitate anumite drepturi. Şi nu înţeleg ce drepturi le sunt limitate pentru că purtatul măştii, uitaţi-vă, inclusiv în toată lumea, este practic o măsură, să spunem aşa, de a bloca răspândirea acestui virus. E o măsură pentru sănătatea noastră, a tuturor”, a mai declarat Cristian Oancea.

Mesajul dur al medicului timişorean vine în contextul în care, joi, autorităţile au anunţat 3.130 de noi cazuri de infectare cu SARS-cov-2 înregistrate în ultimele 24 de ore, precum şi un număr de 44 de decese.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură