Şeful Poliţiei Prahova, supranumit "Zeus", acuzat de abuzuri de către subalternii săi


Comisarul şef Marian Iorga, şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova (IJP)

 
Comisarul şef Marian Iorga, şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova (IJP)   (Youtube - screenshot)

Poliţişti din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova (IJP) îl acuză pe şeful instituţiei, comisarul-şef Marian Iorga, de presiuni constante privind forţarea prevederilor legale, informează publicaţia Incomod.

Concret, subalternii lui Iorga îşi acuză şeful de abuzuri precum cercetări disciplinare finalizate cu verdict: “nevinovat”, plecări din funcţii ale unor ofiţeri cu experienţă, eliberări din funcţii anulate ulterior de Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), numiri controversate în posturi de conducere etc.

Potrivit sursei citate, poliţişti din cadrul mai multor structuri ale IJP Prahova, ofiţeri şi agenţi au contactat publicaţia menţionată pentru a vorbi despre situaţia din interiorul IJP.

Pe lângă acuzaţiile prezentate mai sus, şi care ar veni din partea a zeci de poliţişti, există informaţii potrivit cărora actualul şef al Poliţiei Prahova, supranumit “Zeus”, şi-ar favoriza apropiaţii, oamenii fideli, o parte dintre ei aduşi din Călăraşi, judeţ în care Iorga a condus Inspectoratul de Poliţie anterior mutării la Prahova. S-ar părea chiar că procurorii anticorupţie s-ar fi sesizat în acest sens şi ar efectua cercetări privind anumite “practici”.

Cea mai gravă problemă semnalată reporterilor Ziarului Incomod de cei mai mulţi dintre poliţiştii care au avut curajul să vorbească se referă la presiuni venite de la şeful IJP privind reţinerile pentru 24 de ore. Astfel de ”măsuri” sunt solicitate chiar şi în condiţiile în care faptele pentru care sunt cercetate anumite persoane sunt minore sau, mai grav, nu există nici măcar o plângere penală la dosar. Asta, în contextul în care Codul de Procedură penală prevede că ”orice măsură preventivă trebuie să fie proporţională cu gravitatea acuzaţiei aduse persoanei faţă de care este luată şi necesară pentru realizarea scopului urmărit prin dispunerea acesteia”.

Dacă această condiţie nu este îndeplinită, poliţistul care dispune reţinerea pentru 24 de ore, care implică încătuşarea, privarea de libertate şi ducerea suspectului în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv, riscă să fie acuzat ulterior de cercetare abuzivă, reţinere ilegală, represiune nedreaptă.

”Reţinerea sau arestarea ori condamnarea unei persoane, ştiind că este nevinovată, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”, conform Codului Penal.

Unul dintre cazuri s-ar fi petrecut recent, la începutul lunii mai 2021, când un tânăr în vârstă de 18 ani a fost reclamat că deţine o armă şi ameninţă cu ea pe stradă alte persoane. Reclamaţia a venit prin 112 din partea bunicii unei ”victime” a tânărului “pistolar”.

În realitate însă, băiatul fusese violat de un grup de mai mulţi bărbaţi în parcul din zona Sălii Sporturilor din Ploieşti. Violul a avut loc în urmă cu un an, când acesta era încă minor. Experienţa traumatizantă prin care a trecut l-a determinat să ceară ajutorul părinţilor, care au decis să-i cumpere o armă de paintball pentru a se apăra de grupul de golani care îl tot şicana. Pe 4 mai, tânărul violat s-a întâlnit pe stradă cu unul dintre agresorii săi. De frică să nu fie din nou abuzat, ar fi scos pistolul şi ar fi ameninţat verbal că, dacă cineva îi va face din nou rău, are cu ce să se apere. Băiatul a ajuns la poliţie, unde a fost audiat cu privire la incidentul în care a fost implicat. În cazul lui s-ar fi cerut luarea măsurii reţinerii pentru 24 de ore, iar solicitarea ar fi venit direct de la şeful Inspectoratului de Poliţie Prahova, spun surse apropiate de anchetă. Potrivit acestora, scandalul a fost uriaş, şeful IJP Prahova fiind nemulţumit de faptul că poliţiştii care instrumentau acest dosar ar fi refuzat să-i pună cătuşe tânărului, considerând că băiatul se afla în legitimă apărare. În plus, pistolul nu era o armă letală şi nu reprezenta un pericol public.

Mai multe detalii, aici.

Reamintim că, în luna mai a anului trecut, G4Media anunţa numirea comisarului-şef Marian Iorga în funcţia de şef interimar al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova. Numirea fusese făcută de ministrul de Interne de la acea vreme, Marcel Vela, asta în condiţiile în care însuşi ministrul de Interne anunţase că poliţistul ar fi acuzat de săvârşirea mai multor infracţiuni. Iorga, supranumit „Zeus”, ar fi fost propulsat în noua funcţie la intervenţia lui Iulian Dumitrescu, liderul PNL Prahova, care l-a adus de la şefia Inspectoratului de Poliţie Călăraşi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne