Şeful NATO: Rusia încearcă să rescrie istoria cu forţa. Un atac împotriva unui aliat este un atac împotriva Alianţei
focus
alte articole
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că “pacea pe continentul nostru a fost zdruncinată” şi că la ora actuală avem în Europa “un război la o scară despre care credeam că aparţine istoriei”.
"Este un act brutal de război. […] Din păcate, ceea ce am avertizat de luni de zile s-a concretizat în ciuda tuturor apelurilor adresate Rusiei să îşi schimbe cursul şi în ciuda eforturilor de a căuta o soluţie diplomatică. Pacea pe continentul nostru a fost zdruncinată. Acum avem un război în Europa la o scară despre care credeam că aparţine istoriei.
Este un moment grav pentru securitatea Europei. Atacurile neprovocate şi periculoase ale Rusiei asupra poporului ucrainean au pus poporul ucrainean în pericol. Au folosit rachete, arme din mai multe direcţii, au ţintit infrastructura militară şi centre urbane majore. Aceasta este o invazie sângeroasă planificată de mult timp în ciuda dezinformărilor negărilor. Intenţiile Kremlinului sunt clare acum în faţa întregii lumi. Liderii Rusiei poartă întreaga responsabilitate pentru acţiunile nesăbuite şi pentru vieţile pierdute”, a subliniat Stoltenberg.
Oficialul NATO a reiterat solicitarea Alianţei adresate Rusiei de a înceta imediat acţiunile militare şi să îşi retragă forţele din Ucraina. El a avertizat că “sarcina NATO este de a-şi apăra aliaţii”, iar “un atac asupra unuia dintre noi va fi considerat un atac împotriva tuturor”.
"Alianţa NATO condamnă invazia Rusiei în Ucraina, în cei mai duri termeni posibili. Este o încălcare flagrantă a dreptului internaţional, un act de agresiune împotriva unui stat suveran, independent şi paşnic. […] Cerem Rusiei să înceteze imediat acţiunile militare, să îşi retragă forţele din Ucraina şi să aleagă diplomaţia. […] Rusia foloseşte forţa pentru a încerca să rescrie istoria şi să îi nege Ucrainei independenţa şi libertatea de a-şi alege calea.
Sarcina NATO este de a-şi apăra aliaţii. Nu există loc de neînţelegeri şi calcule greşite. Un atac asupra unuia dintre noi va fi considerat un atac împotriva tuturor – aceasta este garanţia de securitate colectivă. Astăzi, Consiliul Nord-Atlantic a decis să activeze planul de apărare la cererea militarilor de top. Este un pas prudent şi defensiv pentru a asigura protecţia Alianţei în această criză şi ne va asigura să mobilizăm capabilităţi inclusiv forţa de răspuns a NATO, acolo unde este nevoie de ea.
Am convocat un summit al liderilor NATO mâine. Acum Rusia riscă sancţiuni severe impuse de către toată comunitatea internaţională. Scopul Kremlinul este acela de a încerca să îşi restabilească sfera de influenţă. Acesta e noul normal pentru securitatea noastră: pacea nu poate fi luată drept garantată. Libertatea şi democraţia sunt contestate de către regimurile autoritare. O competiţie strategică e în creştere, trebuie să răspundem cu noi măsuri. Ne vom proteja popoarele şi valorile. Democraţia va învinge mereu autocraţia”, a subliniat şeful Alianţei Nord-Atlantice.
Întrebat dacă NATO va reconsidera intervenţia militară în Ucraina, comandantul-şef al NATO a replicat: “NATO este cea mai puternică alianţă din istorie şi fiţi siguri că vom apăra şi proteja fiecare aliat împotriva oricărui atac iniţiat pe orice teritoriu NATO şi de aceea am crescut prezenţa în partea estică a Alianţei, cu mii de trupe, nave şi avioane pentru a trimite un mesaj foarte clar – că un atac împotriva unui aliat este un atac împotriva întregii Alianţe. Şi facem aceste lucruri nu pentru a provoca un conflict, ci pentru a preveni unul. Sunt măsuri necesare pentru că vedem acţiunile agresive ale Rusiei împotriva Ucrainei şi aliaţii trebuie să se asigure că nu există nicio ameninţare la adresa vreunui stat NATO”.