Şeful "Mişcării de Tineret 64 de Comitate" Transilvania încearcă să scape de "Beciul Domnesc"

Şeful "Mişcării de Tineret 64 de Comitate" Transilvania, Szocs Zoltan, acuzat că i-ar fi instigat pe membrii grupării să confecţioneze un dispozitiv exploziv care urma să fie detonat la Târgu Secuiesc, cu ocazia Zilei Naţionale a României, vrea să scape de "Beciul Domnesc".
(photos.com)

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie judecă vineri contestaţia depusă de liderul grupării naţionalist-extremiste care militează pentru refacerea "Ungariei Mari" la decizia anterioară a instanţei de a-l trimite după gratii.

Procurorii DIICOT au desfăşurat recent o serie de percheziţii în judeţul Covasna, la domiciliul şi reşedinţele lui Szocs Zoltan, care a fost ulterior dus pentru audieri la Bucureşti.

În urma audierilor, preşedintele "Mişcării de Tineret 64 de Comitate" din Transilvania a fost plasat sub urmărire penală, reţinut şi ulterior arestat preventiv în acelaşi dosar în care este inculpat şi Beke Istvan, etnicul maghiar acuzat că plănuia să detoneze o bombă în timpul evenimentelor din Târgu Secuiesc dedicate Zilei Naţionale.

Procurorii îl acuză pe Szocs Zoltan de instigare la săvârşirea de acţiuni împotriva ordinii constituţionale şi instigare la nerespectarea regimului materiilor explozive, se arată într-un comunicat remis de DIICOT.

Potrivit procurorilor, în realizarea obiectivelor revizionist-separatiste pe care structura naţionalist-extremistă "Mişcarea de Tineret 64 de Comitate" — HVIM le promovează în Transilvania în scopul realizării, inclusiv prin acte de violenţă îndreptate împotriva cetăţenilor români şi a bunurilor acestora, dezideratului de îngreunare/împiedicare a autorităţilor române în actul de exercitare a puterii de stat în zona aşa-zisului "Ţinut Secuiesc", ca etapă a procesului ce vizează refacerea "Ungariei Mari".

În calitate de preşedinte al HVIM Transilvania, la data de 10 octombrie 2015, în cadrul unei şedinţe la care au participat membrii structurilor locale ale extensiilor în România ale HVIM, suspectul Szocs Zoltan i-a instigat pe membrii celulei Târgu Secuiesc a HVIM Transilvania să confecţioneze un dispozitiv exploziv improvizat pe care să-l detoneze în public, pe raza judeţului Covasna, în timpul manifestaţiilor prilejuite de sărbătorirea Zilei Naţionale de 1 Decembrie.

Cu acea ocazie, Beke Istvan, membru marcant al respectivei formaţiuni naţionalist-extremiste, a spus: "Facem". "Promotor al sloganului "Ţinutul Secuiesc nu e România!" şi convins fiind că, pentru atingerea obiectivelor autonomist-separatiste promovate în Transilvania de membrii grupării Mişcarea de Tineret 64 de Comitate — HVIM, 'trebuie să se păşească pe drumul faptelor, totul trebuie cucerit fizic, fără sânge nu se poate', în calitatea deţinută de preşedinte al HVIM Transilvania, la data de 10.10.2015, S. Z. le-a trasat membrilor celulei Tg. Secuiesc a HVIM sarcina de a monta dispozitive explozive improvizate, mai spun procurorii.

La data de 13 octombrie 2015, Szocs Zoltan a părăsit România, revenind în ţară la data de 20 decembrie 2015. Ulterior acestui moment, Szocs Zoltan a efectuat demersuri de contactare a membrilor familiei lui Beke Istvan şi a celorlalţi participanţi la şedinţa din data de 10 octombrie 2015, în vederea adoptării unei poziţii publice unitare cu privire la evenimentele ce au precedat momentul arestării lui Beke Istvan.