Şeful diplomaţiei poloneze prezintă în Parlament scenariul dezmembrării UE şi NATO

Ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, a declarat că UE s-ar putea dezmembra şi că Statele Unite s-ar putea retrage din NATO, ceea ce ar lăsa Polonia singură în faţa unei Rusii din ce în ce mai hotărâte.
Ministrul afacerilor externe al Republicii Polone, Radoslaw Sikorski. (Oli Scarff / Getty Images)
Epoch Times România
30.03.2012

Ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, a declarat că UE s-ar putea dezmembra şi că Statele Unite s-ar putea retrage din NATO, ceea ce ar lăsa Polonia singură în faţa unei Rusii din ce în ce mai hotărâte.

El a zugrăvit un scenariu sumbru într-un discurs rostit joi, în Parlamentul polonez.

Remarcând că Statele Unite sunt mai interesate deja de zona Pacificului decât de Europa, şi că ţările UE devin din ce în mai egoiste, el a prezentat un viitor în care graniţele deschise şi pieţele muncii deschise vor dispărea, mai puţini bani vor intra în bugetul UE şi proiecte importante - precum Serviciul European de Acţiune Externă - vor fi complet erodate.

"Obosite de zgârcenia privind bugetele apărării şi de ineficienţa generală a Europei, Statele Unite părăsesc NATO. Vacuumul post-Occident este umplut de Rusia, în est, şi de China şi Asia. Criza transformării continuă în lumea arabă, (dar - n.r.) Europa nu mai oferă un exemplu bun. Şi unde se află Polonia în această viziune sumbră? Lăsată de izbelişte, la periferia unei Europe aflate în letargie. Luptându-se cu o modernizare neterminată şi lipsită de o bază solidă pentru securitatea naţională", a adăugat el.

Sikorski a subliniat riscul pentru a justifica posibilitatea de a oferi o mai mare suveranitate Bruxelles-ului, pentru a crea o "uniune politică de durată".

El a spus că Varşovia vrea în continuare să adere la euro, dar ţări cu probleme, precum Grecia, trebuie să plătească preţul pentru ceea ce au greşit.

"Ţări care - spre deosebire de Polonia - au neglijat reformele, care au trăit mai bine decât îşi permiteau, au finanţat servicii sociale şi sisteme de pensii prea generoase şi au pierdut încrederea pieţelor riscă în prezent să piardă capacitatea de a-şi controla politicile financiare şi economice", a insistat el. "Nu este nimic greşit în asta (...), nicio ţară nu are dreptul să trăiască pe cheltuiala altora", a adăugat el.

Ministrul a prezentat şi principalii aliaţi ai Poloniei, din şi din afara UE. "Cel mai important partener din Europa, prin prisma relaţiilor comerciale, dar şi al culturii noastre economice similare şi a concepţiilor politice, este Germania (...). Este greu să se aprobe ceva în Uniune fără Germania", a notat el.

El a mai enumerat Franţa, Suedia, Marea Britanie şi Ungaria.

În afara UE, cel mai important partener al Poloniei "este în continuare SUA".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor